сб. апр. 27th, 2024

Буда: Това, което определяме като „Страдание“, се нарича „Път“

Настоящето – това е всичко, което имате. И никога няма да имате повече от това.

Наблюдението на нервността ни (или невротичната енергия) – това е път и той започва точно сега. Това е всичко, което имате. И никога няма да имате нещо повече. Ето защо, без значение какво се случва, и колкото и да ви нервира, пътешествието по този път е неизбежно.

Паралелност на пътищата за медитации и страдания. Това е причината, поради която анализът на първите две благородни истини на будизма е толкова важен. Това не е просто проучване на концептуални религиозни концепции, а задълбочен анализ на целия живот на човека. Трябва да проведем безстрашно и задълбочено изследване на собствените си страдания, както и причините и последствията, които водят до чувството на неудовлетвореност.

Става дума за идентифицирането на невроза и готовността за справяне с нея – готовността да я възприемем като система, която определя или ограничава естеството на преживяванията и впечатленията, които се сформират у нас от опита и впечатленията. В крайна сметка това е, което ни позволява да продължим нашия духовен път.

По същество медитацията предполага, че човек върви напред с гърба си по пътя, който поражда страдание. Значи материалът, с който трябва да работим по време на обучението си, са нашите  недоволство и нервност. А ситуации, които ни се струват трудности или пречки, са всъщност самият път, за който говори Буда.

Далай Лама XIV казва: „Ако искате да бъдете щедри, не гледайте на просяка като на пречка.“ По същия начин един неприятен колега в работата трябва да бъде разглеждан от вас не като човек, който изпитва вашето търпение, а като възможност да разгърнете пълния потенциал на вашето търпение.

Освен това привързаността към нездравословна ситуация или токсична връзка,  никак не ви пречи да се научите как да се освобождавате от миналото си. Такава връзка сама по себе си е призив да се освободите от него.

Безумието – това е здрав разум, просто не се разбира по този начин. Всъщност, лудостта е свойство на съзнанието, което се случва, когато мислите започват да водят човек далеч от реалността. И това отклонение или скъсване с реалния свят е причинено от погрешни предположения. Говорейки за нашата невроза или лудост, ние ги виждаме такива, каквито са. Това вътрешно разбиране разсейва всякакво объркване, като в същото време възстановява здравия разум.

Наблюдаването на объркването ни,  води до неговото разбиране. А разбирането или мъдростта е майка на всички будисти. Следователно самото съчетание от наблюдение и самото объркване водят до раждане на просветлен разум.

Преди да разберем нашата лудост, трябва да се подготвим да приемем собствената си склонност към невротични състояния. Това означава, че е необходимо да спрете да прехвърляте вината за проблемите си върху други хора и / или върху тези, които са до вас и около вас.

По същия начин човек не бива да прехвърля вината за това объркване върху минали събития. Също така е важно да спрете да отхвърляте себе си или да си казвате, че не трябва да се сърдите. По някаква причина сте ядосани. Просто спрете и се вслушайте в този гняв. Наблюдавайте го.

Наблюдението на невротичното състояние (или невротична енергия) е начинът, по който трябва да вървите и той започва точно сега. Няма значение дали сте изпълнени с чисто осъзнаване на величието на живота или нервно се опитвате да манипулирате друг човек, за да постигнете някакви егоистични потребности.

Настоящето е всичко, което имате. И никога няма да имате повече от това.

Затова всичко, което се случва и колко и да е нервна ситуацията, това е само част от пътя ви. С това трябва да поработите.

„Вместо да разглежда нежеланите аспекти от живота си като пречки, Джамгон Конгтрул ги разглежда като изходен материал, необходим за събуждане на истинско състрадание“,
Пема Ходрон.

Превод на статията – Pema Chodron: What we call Suffering, The Buddha called The Path!

© 2018 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата:

© 2018 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post