Буда: Това, което определяме като „Страдание“, се нарича „Път“

Настоящето – това е всичко, което имате. И никога няма да имате повече от това.

Наблюдението на нервността ни (или невротичната енергия) – това е път и той започва точно сега. Това е всичко, което имате. И никога няма да имате нещо повече. Ето защо, без значение какво се случва, и колкото и да ви нервира, пътешествието по този кра дeн от ене ргети път е неизбежно.

Паралелност на пътищата за медитации и страдания. Това е причината, поради която анализът на първите две благородни истини на будизма е толкова важен. Това не е просто проучване на концептуални религиозни концепции, а задълбочен анализ на целия живот на човека. Трябва да проведем безстрашно и задълбочено изследване на собствените си страдания, както и причините и последствията, които кра дeн от ене ргети водят до чувството на неудовлетвореност.

Става дума за идентифицирането на невроза и готовността за справяне с нея – готовността да я възприемем като система, която определя или ограничава естеството на преживяванията и впечатленията, които се сформират у нас от опита и впечатленията. В крайна сметка това е, което ни позволява да продължим нашия духовен път.

По същество медитацията предполага, че кра дeн от ене ргети човек върви напред с гърба си по пътя, който поражда страдание. Значи материалът, с който трябва да работим по време на обучението си, са нашите  недоволство и нервност. А ситуации, които ни се струват трудности или пречки, са всъщност самият път, за който говори Буда.

Далай Лама XIV казва: „Ако искате да бъдете щедри, не гледайте на просяка като на кра дeн от ене ргети пречка.“ По същия начин един неприятен колега в работата трябва да бъде разглеждан от вас не като човек, който изпитва вашето търпение, а като възможност да разгърнете пълния потенциал на вашето търпение.

Освен това привързаността към нездравословна ситуация или токсична връзка,  никак не ви пречи да се научите как да се освобождавате от миналото си. Такава връзка сама по себе кра дeн от ене ргети си е призив да се освободите от него.

Безумието – това е здрав разум, просто не се разбира по този начин. Всъщност, лудостта е свойство на съзнанието, което се случва, когато мислите започват да водят човек далеч от реалността. И това отклонение или скъсване с реалния свят е причинено от погрешни предположения. Говорейки за нашата невроза или лудост, ние ги кра дeн от ене ргети виждаме такива, каквито са. Това вътрешно разбиране разсейва всякакво объркване, като в същото време възстановява здравия разум.

Наблюдаването на объркването ни,  води до неговото разбиране. А разбирането или мъдростта е майка на всички будисти. Следователно самото съчетание от наблюдение и самото объркване водят до раждане на просветлен разум.

Преди да разберем нашата лудост, трябва да се подготвим да приемем собствената кра дeн от ене ргети си склонност към невротични състояния. Това означава, че е необходимо да спрете да прехвърляте вината за проблемите си върху други хора и / или върху тези, които са до вас и около вас.

По същия начин човек не кра дeн от ене ргети бива да прехвърля вината за това объркване върху минали събития. Също така е важно да спрете да отхвърляте себе си или да си казвате, че не трябва да се сърдите. По някаква причина сте ядосани. Просто спрете и се вслушайте в този гняв. Наблюдавайте го.

Наблюдението на невротичното състояние (или невротична енергия) е начинът, по който трябва да вървите и кра дeн от ене ргети той започва точно сега. Няма значение дали сте изпълнени с чисто осъзнаване на величието на живота или нервно се опитвате да манипулирате друг човек, за да постигнете някакви егоистични потребности.

Настоящето е всичко, което имате. И никога няма да имате повече от това.

Затова всичко, което се случва и колко и да е нервна ситуацията, това е само част от кра дeн от ене ргети пътя ви. С това трябва да поработите.

„Вместо да разглежда нежеланите аспекти от живота си като пречки, Джамгон Конгтрул ги разглежда като изходен материал, необходим за събуждане на истинско състрадание“,
Пема Ходрон.

Превод на статията – Pema Chodron: What we call Suffering, The Buddha called The Path!

© 2018 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата:

Любимото упражнение на Буда: „Представете си, че имате всичко!“

Веднъж след проповедта кра дeн от ене ргети си Буда се оказал заобиколен от голям брой хора. Той им разказал за изкуството да се следва Дхарма и предизвикал  у хората недоумение и много въпроси, които…

© 2018 energetika-bg.com All rights reserved!

кра дeн от ене ргети
защищено INVITEXT