пт. апр. 26th, 2024

Ставайте в 5 сутринта и яжте веднъж на ден

Тайните на дълголетието от невролога Рита Леви, която става Нобелов  лауреат на 77 години

Рита Леви е изтъкнат невролог, която на 77-годишна възраст става една от 10-те жени в света, носителка на Нобелова награда за медицина. Невероятна жена, която прави откритията си без да излиза от собствената си спалня. Тя почина на 104 години, в здрав разум и добро здраве.

Рита Леви никога не е била омъжена, не е имала деца. Но тя нито веднъж не се оплаква от съдбата си, от ужасите, които трябваше да преживее. И до края на дните си тя не губи любовта си към живота, невероятното чувство за хумор и невероятната яснота на ума.

На 22 април 1909 г. в Торино на инженера Адам Леви и художничката Адел Монталчини-Леви се раждат очарователни близначки: Рита и Паола. В богатото, но много старомодно еврейско семейство се смяташе, че съдбата на момичетата е да станат добри съпруги и майки. Сестрите получават отлично домашно образование. Рита, тайно от баща си, мечтае да стане писателка. Но, както се случва, изборът на професия бил повлиян от случая.

Гувернантката на Рита, към която била много привързана, починала от рак на стомаха. От този момент нататък момичето решава, че ще се посвети на медицината. Без ничия помощ тя научава латински, гръцки, запълва празнините си по биология и влиза в медицинския факултет на университета в Торино. След като го завършва блестящо, тя е пълна с идеи, мечтае за професионална кариера, но започва войната.

През 1938 г. Мусолини публикува Расовия манифест, класифицирайки евреите като „низша раса“ и им забранява да се занимават с научна дейност. Но Рита, дори под страх от смърт, не спира експериментите, като създава лаборатория в собствената си спалня.

По това време семейството се преместило в село близо до Флоренция, където местните жители кръстили момичето благословено: тя молела фермерите за няколко яйца „за децата“ през цялото време. Но тя не се нуждаела от храна. Пилешките ембриони станали нейните „лабораторни мишки“ и при липса на инструменти използвала заострени игли за шиене, с които тя се научила да дисектира материалите.

Дали Рита си е представяла тогава, че именно забраната на Мусолини ще й позволи да направи откритие от световно значение? Едва ли.

Тя успява да се върне към нормалната си работа едва през 1945 г. и почти веднага водещият американски невролог Виктор Хамбургер се заинтересувал от нейните научни изследвания. Той кани Рита да се присъедини към неговия изследователски екип във Вашингтонския университет в Сейнт Луис.

Там, заедно с един от колегите си Стенли Коен, Рита довежда научните експерименти до логичното им заключение. Резултатът от съвместната им работа е откриването на фактора на растежа на нервната тъкан (NGF). За това откритие учените са удостоени с Нобелова награда през 1986 г. По това време Рита е на 77 години.

Каква е същността на откритието, с прости думи?

До този момент се смятало, че нервната тъкан не се възстановява. Рита Леви не само доказва, че нервните клетки растат през целия живот, но и че появата на рак е пряко свързана с нарушения в механизмите на регулиране на открития от нея растежен фактор.

Откритието на Рита Леви помогна на учените да разберат природата на рака и посоката, в която да се търсят средства за борба с него.

Тъй като активният синтез на растежни фактори е отговорът на организма към възпаление на нервната обвивка и това е пряко свързано с някои заболявания на нервната система, храносмилателни разстройства, атеросклероза и диабет.

И така, каква е тайната на дълголетието на един от най-старите нобелови лауреати? Оказва се просто! Няма да намерите съвет как да извървите поне 8 хиляди крачки на ден, да пиете 8 чаши вода и т.н.

Рита Леви никога не е била омъжена, няма деца, но никога не пропуска възможност да общува с многобройните си ученици, заобикаля  се с приятели и организира  партита. Онези, които имали късмета да бъдат сред гостите, разказват, че вечерите при тази грациозна жена се славели с весели интелектуални разговори и изискана кухня. Рита често повтаряла, че общуването с хора, скъпи на сърцето й, е най-добрият лек срещу всякакви болести.

Тя има деликатен вкус, обича да се облича стилно и винаги изглежда безупречно. Често повтаря, че старостта идва в момент, когато жената вече не се интересува от красиви тоалети.

На синьорина Леви често задавали въпроси за тайната на нейния успех и дълголетие. Тя отговаря само с 4 думи:

„Без храна, съпруг и съжаления“

Тя не доживява до 104-ия си рожден ден и си тръгва в навечерието на Нова година, 30 декември 2012г. Просто си ляга и повече не с събужда. А това е не по-малка награда, както и дълъг, светъл живот. Съгласни ли сте?

 

Последвайте ни в Телеграм

© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post