нд. апр. 28th, 2024

Ресвератрол: веществото, което удължава живота

Ресвератрол – това е „Еликсир на Живота„. Така го е нарекъл Дейвид Синклер, учен от Харвардския университет, който открива ресвератрола, заради разнообразните и ценни свойства на това вещество.

Чудодейните свойства на ресвератрола

Ресвератролът принадлежи към класа на полифенолите.

Съдържа се в семената и ципите на червеното грозде, сливи, малини, боровинки, някои други плодове, фъстъци, какао. Може да се открие и в боровите иглички. Но почетното първо място заема червеното грозде.

Под въздействието на слънчевата светлина по ципите на гроздето се размножават гъбички и растението произвежда ресвератрол за собствена защита. Ресвератролът може да се счита за естествен антибиотик и фунгицид, който помага на растенията да се предпазват от биологични атаки. Някои други растения правят същото, предпазвайки се от повреди, гъбички, насекоми, слънчева радиация и други вредни въздействия.

В процеса на приготвяне на червено вино технологията използва ципи и семки. Благодарение на дрождите, които живеят върху кожата на плодовете, започва естественият процес на ферментация. В резултат на ферментация се получава вино, а ресвератролът се прехвърля в тази напитка.

По този начин червеното вино съдържа най-много ресвератрол, за разлика от бялото, което се приготвя без семки и ципи.

Как ресвератролът е заслужил високата си титла?

Ресвератролът е един от най-мощните антиоксиданти, предпазващ клетките от пероксидация и разрушаване.

Той е много полезен за сърдечно-съдовата система. В страните с култура за консумация на червено вино (Франция) честотата на сърдечните заболявания е много ниска.

Това се обяснява с факта, че ресвератролът укрепва стените на кръвоносните съдове, намалява тяхната пропускливост, повишава еластичността и поддържа нормалното налягане. Освен това предотвратява образуването на холестеролни плаки и кръвни съсиреци.

Въпреки че във френската кухня има много мазни храни, ресвератролът върши отлична работа за нормализиране на метаболизма на мазнините. Той дори предпазва черния дроб от затлъстяване и въздействието на алкохола.

Авицена също твърди, че червеното вино в умерени количества е лечебно за хората.

Намаляването на съдържанието на мазнини намалява не само холестерола, но и захарта. Ресвератролът помага за предотвратяване на захарен диабет и облекчаване на хода на заболяването, предпазва ретината на окото при диабет.

Учените са установили, че ресвератролът инхибира образуването и разпространението на туморни клетки. В същото време стимулира способността на здравите клетки да се регенерират. Той потиска ензимите, които допринасят за началото на туморните процеси и тяхното развитие. Укрепва имунната защита на организма.

Експериментите показват, че това вещество удължава живота и:

Подобрява мозъчното кръвообращение, намалява риска от болестта на Алцхаймер и Паркинсон;

Потиска размножаването на опасни респираторни вируси, едра шарка и херпес.

Подобрява зрението, предотвратява катаракта.

Укрепва костната тъкан, особено в женския организъм, когато производството на хормона естроген намалява.

Увеличава производството на тестостерон при мъжете.

Стимулира растежа на колагеновите влакна и предпазва младите кожни клетки от увреждане на свободните радикали.

Има антиалергични свойства.

Ресвератролът е много полезен за хора, работещи в опасни индустрии или живеещи на места с неблагоприятна екология.

Предвид многото полезни свойства, ресвератролът може да бъде класифициран като вещество, което води до активно дълголетие, удължава младостта и пази здравето.

Източник: trental

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post