вт. апр. 30th, 2024

Скоро ще можем да се потопим в метавселената

Facebook набира екип за разработване на „метавселена“, която ще стане част от Facebook Reality Labs, ангажиран в проекти за виртуална (VR) и допълнена (AR) реалност.

Особеност на „метавселената“ ще бъде способността да се усеща физическото присъствие на друг човек чрез цифровото пространство.

Ръководителят на Facebook Марк Зукърбърг заяви, че на компанията ще и трябват около пет години за да постигне това.

Според вицепрезидента на Facebook Андрю Босуърт, отговорен за AR и VR технологиите, особеност на „метавселаната“ ще бъде способността да се усеща физическото присъствие на друг човек чрез цифрови пространства. Той отбеляза, че още сега „Portal“ и „Oculus“ могат да ви телепортират в стая с друг човек, независимо от физическото разстояние или в нови виртуални светове и впечатления“.

„Но за цялостната визия на метавселената трябва да изградим съединителна тъкан между тези пространства, така че да можете да премахнете ограниченията на физиката и да се придвижвате между тях толкова лесно, колкото и при преминаването от една стая в друга“, каза Босуърт.

Новият екип за разработки ще бъде ръководен от продуктовия мениджър на Instagram Вишал Шах, каза вицепрезидентът.

Основателят и главен изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг каза пред The ​​Verge миналата седмица, че Facebook скоро ще премине от това, което се смята за компания за социални мрежи, към компания „метавселена“.

Според него „метавселената“ на Facebook ще работи на гарнитури за виртуална реалност, както и на мобилни устройства и игрови конзоли. Зукърбърг, говорейки за сроковете за създаване на „метавселаната“ на Facebook, каза: „Пет години или нещо такова.“

Терминът „метавселена“ е използван за първи път от писателя-фантаст Нийл Стивънсън в неговия роман от 1992 г. „Лавина“. „Метавселените“ са виртуални светове, които ви позволяват да изграждате пространства, да общувате и да участвате в управлението на икономиката на този свят.

Концепцията е тясно свързана с виртуалната реалност и технологиите за допълнена реалност, които в момента също така се разработват от Apple, Google, Amazon и Microsoft.

Последвайте ни в Телеграм

© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post