пн. апр. 29th, 2024

Когато попаднете в Сценария на мазохиста

Това е вид сценарийно поведение, което човек несъзнателно следва в живота. Мазохистът няма самочувствие, няма ясно определени лични граници и с него правят всичко. Човек, заседнал в мазохистичен сценарий, изпитва болка, негодувание, унижение, но позволява да бъде обиден и унижаван, защото е сигурен, че на другите това е позволено.

Разбира се, мазохистът очаква търпението му да му спечели добро отношение, но това не се случва. Съпругът унижава или бие жена си, а на следващия ден идва с букет цветя и се зарича, че „това няма да се повтори, демонът ме подмами“. Но ситуацията с домашното насилие се повтаря отново.

Често насилникът остава ненаказан.

Шефът, който го е затрупвал с извънреден труд и неплатена работа, може да го похвали, а по-често да го критикува. И след седмица ще получи още повече такива задачи.

Произход и прояви на мазохистичния сценарий

Жертвата е в центъра на вниманието на насилника. Мазохистът, тук не става дума за сексуално отклонение, въпреки че това често се случва при човек с мазохистичен сценарий, привлича онези, които са готови да използват този тип хора за лични цели. С поведението си „избърши си краката в мен” жертвата провокира насилника. Причината е, че личните граници са нарушени и изтрити, няма контролен списък „това е възможно, а това е невъзможно при никакви обстоятелства“. Липсата на лични граници е провокирана от деспотично и жестоко поведение на родителите.

Последствието от получения сценарий е ниско самочувствие и опити за спечелване на одобрението на другите с цената на смирение и отказ от противодействие.

Мазохистичният сценарий е порочен кръг, в който човек тича, без да вижда изход. Ситуацията се влошава от негативното мислене, човек е сигурен, че не е достоен за добро отношение. Но има изход, въпреки че пътят към него няма да е лесен.

Как да се пренапише такъв сценарий

Мазохистичният сценарий не е изречение и лечението започва с осъзнаването на този факт. Започнете, като разберете, че това, което се случва, не е нормално и изградете лични граници. От промяна в мисленето от негативно към позитивно.

Преосмислете ситуацията и обкръжението.

Основното свойство на жизнения сценарий е, че той се самовъзпроизвежда. Разберете, че несъзнателно сте се обградили с онези хора и събития, които подкрепят неговото действие и не ви позволяват да излезете от „коловоза“.

Опитайте се да сведете до минимум комуникацията с онези, които безсрамно използват вашите ресурси за лични цели, пренебрегвайки нуждите и постоянно ви критикувайки.
Опитайте се да срещате по-често хора с позитивно мислене, хора, обичащи живота. Ако имате общо хоби с тях, също е добре. Ще усетите как започва вашата лична трансформация, как светлината, излъчвана от тези хора, ви изпълва и прогонва потиснатите, чувството за унижение и собствената ви незначителност.

Прегледайте критериите си за избор на партньор

Често избирате един и същи тип партньор за романтика. Дори и да няма връзка, тогава когато се случи, до вас ще бъде „типичен“ партньор – емоционално недостъпен или истеричен, незрял, който се самоутвърждава за ваша сметка.

Запитайте се какво получавате в тази връзка, освен тотална  вина и чувството за „недостойнство“, от което се опитвате да се отървете, като оставите партньора си буквално да ви унижава? И колко давате? Кой се чувствате в тях – равностоен и уважаван участник или „Пепеляшка“, принудена да търпи тормоза на зла мащеха и сестри? Но най-важното е как и как обикновено завършват тези отношения? Ако си зададете тези въпроси, ще видите модели и повтарящи се ситуации.

Свържете се с професионалист

Ако имате достатъчно умствена сила, ресурси, мотивация да извършвате такава работа сами, вероятно всичко постепенно ще се върне към нормалното. Вечно недоволство от себе си, лични и професионални проблеми, наднормено тегло (да, затлъстяването също е едно от последствията от мазохистичния сценарий), прекомерно съответствие, празнота и изолация, чувството, че душата е замръзнала в лед. За да предотвратите това, най-доброто, което можете да направите за себе си, е да идете на психотерапевт. За да не се връщате повече към сценарии, които ви разбиват.

Вашият живот е филм, в който вие сте главният герой. Така че нека не е трилър или драма, а ярък, светъл и радостен филм за щастлив човек, който живее пълноценен живот.

Последвайте ни в Телеграм

© 2022 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2022 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post