вт. апр. 30th, 2024

„Наблюдателите“ – група ангели, изпратени от Бог да бдят над хората

Книгата Битие съдържа кратка информация за тези ангели, но книгата на Енох е много по-подробна. Но за съжаление в ранните етапи тази част беше премахната от каноничната версия на Светото писание.

Ако се вярва на книгата на Енох, то наблюдателите са били 200. Те са се грижили за човечеството и са се влюбили в нашия вид толкова много, че нарушили „заповедта“.

Стигнало се дотам, че тези ангели започнали да си взимат земни жени и да имат потомство. Според книгата на Енох водачът на бунтовническите „наблюдатели“ бил Шимяза или Сатаноил, както още го наричали. Името напомня ли ви за нещо?

Тази история много напомня на историята за Луцифер, някога любимец сред Божиите ангели, който го разгневява и бил изгонен от небето.

Наблюдателите донесли много знания на нашия вид, като учели хората на астрономия, медицина и други дисциплини.

Може би древните митове и легенди за бунта на Шимяза и Луцифер не са били нищо повече от опит да се даде на човека забранено знание? Но по някаква причина Бог не го е искал! Въпросът е защо?

Най-вероятно легендата за „наблюдателите“ не е мит, а реални събития, случили се в древността.

Според книгата на Енох „наблюдателите“ слизат на планината Ермон, където научават първите хора на магия, медицина и металургия.

Наблюдателите предали забраненото знание на Бога на хората, което го разгневило.

Така че дали „наблюдателите“, водени от Шимяза или Луцифер, са били лошите? В крайна сметка те отварят очите на човека, давайки му знания.

Какво мислите за това, напишете в коментарите.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post