сб. апр. 27th, 2024

Русия ще настоява за изпълнение на задълженията по АЕЦ „Белене“

By energetic мар. 29, 2012

В преговорите с България Русия ще настоява да бъдат изпълнени всички задължения по договора за АЕЦ „Белене“, заяви министърът на енергетиката на Русия Сергей Шматко, цитиран от РИА Новости, пише ДНЕВНИК.

България избра за строител на втората атомна централа руската „Атомстройекспорт“ през 2006 г. С компанията беше сключено споразумение за подписване на окончателен договор. Това и досега не се е случило, но вече има подписани 14 анекса на обща стойност над 1 млрд. евро. Последният, 14-ти анекс, изтича в края на март. 

„Всичките си решения и предложения ще формулираме от гледна точка на стриктното спазване на всички правила и задължения на страните според съществуващите документи“, каза министърът  на пресконференция в отговор на въпрос за позицията на Русия по започващите утре преговори. Днес за Москва замина българска делегация начело с министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев, която се очаква да уведоми формално руската страна за отказа на България от проекта, да представи намерението си да строи газова централа на площадката и да преговаря за поевтиняване на руския природен газ, доставян в България.

„Принципната ни позиция е следната: разполагаме с разбираема юридическа база на отношенията със съответната, упълномощена от българската страна, структура за строителството на АЕЦ „Белене“, каза Шматко, имайки предвид договора от 2006 г. между Националната електрическа компания и „Атомстройекспорт“, избрана за изпълнител на проекта. „Ние отдавна работим по това, поръчано ни е и вече се произвежда оборудване за тази централа“, припомни  Шматко.

Агенцията цитира депутата от „Атака“ Станислав Станилов, според когото е възможно бъдещата газова централа в Белене, която планира правителството, да работи на шистов газ.

Според източници на „Капитал daily“ от българското правителство България ще се откаже от проекта на принципа на „Бургас – Александруполис“. Тъй като споразумението за „Белене“ е междуправителствено, в момента, в който Министерският съвет приеме решение и то се изпрати на Русия, проект няма да има, пише изданието в днешния си брой.

Това обаче едва ли ще бъде толкова просто, тъй като България има да доплаща значителни средства за вече извършените дейности на площадката на АЕЦ „Белене“ от руската „Атомстройекспорт“. Освен това страната ни трябва да плати още между 80 и 140 млн. евро за първия реактор, който ще бъде готов през октомври. Като цяло общите задължения тепърва ще се изясняват.

Според източниците на „Капитал Daily“ в споразумението между НЕК и „Атомстройекспорт“ за изграждане на централата е записано, че руската страна няма да иска обезщетение в случай на отказ от наша страна. Не е ясно обаче дали няма да се стигне за съдебен спор за втория реактор, който също е поръчан. „Ако съдят България, може да е единствено за пропуснати ползи, но такива дела се печелят много трудно. Освен това България се отказва не защото проектът не е добър, а с аргумента, че нямаме нужните финансови ресурси. Това е и тезата, която страната ни ще защитава при предстоящите преговори с руснаците“, обясни източникът

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post