пн. апр. 29th, 2024

Това, което наричаме Любов, всъщност е егоизъм и инфантилизъм *

„Радвам се, че съм стигнала до точката, в която осъзнах: смисълът на любовта не е в това да се влюбиш в конкретен човек. Но ние сме свикнали да приемаме желаното за действително и романтизираме собствените си недостатъци. Да показваме своите мили пороци от елегантната им страна.

Когато искате да бъдете докоснати, погалени, възбудени – това е страст.

Когато искате всячески да се грижат за вас, да решават проблемите ви, да ви дават подаръци, да ви осигуряват – това е инфантилност.

Когато искате да бъдете страстно обичани, да не могат да живеят без вас, да споделят цялото си време с вас и да поставят всичко останало на заден план – това е егоизмът.

Когато много искате да имате дете от определен човек – това е биология.

Когато искате той спешно да ви направи предложение/тя да се съгласи да стане ваша съпруга – това е зависимост от общественото мнение.

Когато обичате, не искате нищо. Вие просто обичате.

Разхождате се из апартамента, мотаете се насам – натам, изпращате работни писма, купувате хляб, пиете чай, звъните на майка си – и в същото време обичате този човек. Той може да бъде по това време навсякъде и с всеки. Той дори не знае, че го обичате. Продължават да съществуват различни проблеми, животът тече, както обикновено, но вие пак се усмихвате.

Да, това не е практично, ирационално и странно е. Но именно това е любов. Всичко останало са просто човешки страсти.

Можете да изграждате взаимоотношения, а не любов. Можете да се борите за живота на детето, за първото място в състезанието или за вашите права, но не и за любов. Можете да очаквате взаимност за думи и дела, честност или разбиране, но не и за любов. Любовта няма практически резултат. Просто трябва да се научите да наричате всички неща с техните имена, и след това всичко ще си дойде на мястото.

Любовта е само приятна топлина в тялото ви. И това е най-доброто, което някога съм усещала.

Автор: Тамрико Шоли

*  Под инфантилизъм в психологията се разбира незрялостта на индивида, която се изразява в забавянето на сформирането на личността, когато нейните действия не отговарят на възрастовите изисквания.  

© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post