сб. апр. 27th, 2024

Русия може да потърси от България компенсации над един милиард долара за Белене

Москва смята да постави пред България въпроса за компенсация за проваления проект за АЕЦ „Белене“, съобщи в. „Коммерсантъ“, цитиран от ДНЕВНИК. По неофициална оценка сумарният обем на претенциите може да е повече от 1 милиард долара. За сега Москва смята предложението на София да използва вече готовия реактор за Белене в АЕЦ „Козлодуй“ като икономически неизгодно и изискващо повече средства.

Руското правителство е отложило с един ден срещата с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, на която той е трябвало официално да обяви за отказа на България от проекта АЕЦ „Белене“. Задържането е било с цел съвещание по проблема с вицепремиера по енергетика Игор Сечин.  На срещата днес се очаква Москва да съобщи позицията си по проваления атомен проект.

Според източник на в. „Коммерсантъ“ отказът на България от АЕЦ „Белене“ може да е бил продиктуван от позицията на САЩ. Документи, потвърждаващи натиска за АЕЦ от американското посолство и на компанията Westinghouse над българското правителство са били публикувани от WikiLeaks.

Вчера руският министър на енергетиката Сергей Шматко уточни, че по АЕЦ „Белене“ отдавна се работи и се произвежда оборудване. „Затова естествено всички свои решения ще формулираме на базата строго следване на задълженията в наличните документи,“ подчертава Шматко. От енергийното министерство уточняват, че „в случай на неизпълнение на задълженията от българска страна може да стане дума за връщане на загубените от руската страна разходи.“

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев е в Москва, за да съобщи официално българският отказ

Официално в „Росатом“ не коментират въпроса за компенсация на проекта. Източник на „Коммерсантъ“ обаче оценява разходите на дружеството на „най-малко 1 милиард долара.“ В тази сума влизат подготовка на площадката за строителството на АЕЦ, както и разходите по поръчката за произвеждане на първия реактор. Тези разходи са били платени от дъщерното дружество „Атомстройекспорт“.

„Росатом“ и по-рано е заплашвал България с неустойки. През лятото на 2010 г. източник на „Коммерсантъ“ казва, че договорът по АЕЦ „Белене“ от 2006 г. включва изплащане на неустойки в случай на отказ на НЕК от проекта. Още тогава размерът е достигал около $1 млрд.

Строителството на нов енергиен блок в АЕЦ „Козлодуй“ за готовия реактор може да отнеме от 7 до 12 години. От икономическа гледна точка проектът може да се окаже по-неизгоден за България от колкото Белене. Според източник на „Коммерсантъ“ отделният блок ще бъде по-скъп, от колкото блок в състава на двублокова АЕЦ. Освен това инфлацията може да повиши стойността му с още 30-40%. В крайна сметка единият блок на „Козлодуй“ може да се окаже дори по-скъп от двата блока в Белене.

Според Александр Уваров, управител на изданието AtomInfo.ru, строежът на нов енергоблок в „Козлодуй“ изглежда нереален и ще продължи най-малко седем години. Според експерта решението за отказ от АЕЦ „Белене“ е по-скоро политическо, защото проектът не е бил скъп, а от техническа гледна точка е нямало претенции. Уваров също така припомня, че българската страна неколкократно е променяла позицията си и затова не е изключено, че след известно време въпросът за АЕЦ „Белене“ отново може да бъде повдигнат.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post