пт. апр. 26th, 2024

Започна строителството на Южен поток в България

By energetic окт. 31, 2013

След над четири часови доуточняващи преговори между премиера Пламен Орешарски и шефа на руския газов гигант „Газпром“ изненадващо беше направена „първа заварка“ на газопровода „Южен поток“.

 

Това стана дистанционно на видеостена в Министерския съвет, на която се виждаха български работници да заваряват тръби на пункта Расово.

 

„Днес можем да дадем условен старт на един изключително важен за Русия, България и Европа проект – „Южен поток“. Това е най-големият проект осъществяван на наша територия. Ще съдействаме за реализацията му“, каза премиерът Орешарски.

 

България няма да инвестира нито лев, а параметрите на договора са направени така, че да са изгодни и за двете страни, каза Орешарски. По думите му строителството на българския участък ще струва 3.5 млрд. лв., като сумата ще бъде изплатена от транзитните такси през следващите 15 години, които България трябва да получи.

 

Това означава, че за малко повече от година българският участък от газопровода е поскъпнал с над 1 млрд. евро, защото Делян Добрев, по времето когато беше министър съобщи за 2.3 млрд. евро. Не стана ясно на какво се дължи това поскъпване.

 

Вместо това икономическият министър Драгомир Стойнев каза, че България ще спечели 2.8 млрд. евро от транзитните такси за газопровода за периода 2013 – 2043 г.

 

Шефът на „Газпром“ Алексей Милер нарече събитието „знаменито“. „Южен поток“ е един от най-важните елементи в енергийната сигурност на цяла Европа. Доставките на газ отиват директно в България, в Европейския съюз, като се заобикалят транзитните страни, каза Милер. Той отбеляза, че доставките на газ по „Южен поток“ ще намалят цената на газа за България, защото „синьото гориво“ ще се доставя директно в страната ни.

 

„Южен поток“ е проект за транснационален газопровод, който се разработва с цел диверсификация на маршрутите за доставка на природен газ за европейските потребители. Той предвижда транспортирането на „синьо гориво“ по дъното на Черно море за страните от Южна и Централна Европа.

 

Газопроводът ще се състои от четири тръби всяка с капацитет от 15.57 милиарда куб.м. Първата от тях ще бъде пусната в края на 2015, а газопроводът ще заработи с пълна мощност (63 милиарда куб. м. газ годишно) през 2018-2019 г. Приблизителната цена на „Южен поток“ е 16 милиарда евро.

 

За изграждането на европейската сухопътна част на проекта Русия подписа междуправителствени договори с България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Австрия и Хърватия.

 

Акционери в подводната отсечка са: „Газпром“ с 50%, италианската ЕНИ (Eni) с 20%, немската „Винтерсхал“ (Wintershall) и френската „Електрисите дьо Франс“ (EdF) с по 15%.

 

Руският президент Владимир Путин даде старта на строителството на морския участък от газопровода „Южен поток“ на 7 декември 2012. „Това събитие е важно не само за руската енергетика, но и за цялата европейска енергетика“, заяви тогава Путин. От българска страна присъства тогавашния министър на регионалното развитие Лиляна Павлова.

 

За обезпечаване на газоподаването за „Южен поток“ в необходимия обем на руска територия ще бъдат изградени допълнителни 2.5 хиляди километра тръбопроводи и 10 компресорни станции с обща мощност 1473 мегавата. Проектът се нарича „Южен коридор“ и ще бъде реализиран в два етапа до декември 2019 година.

 http://www.mediapool.bg/tragna-stroezhat-na-gazoprovoda-yuzhen-potok-u-nas-news212964.html

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post