Собственикът на “КонтурГлобал Марица-изток 3″ е офшорка?

5408tec3Действителният собственик на американската централа “КонтурГлобал Марица Изток 3″ е офшорна компания, регистрирана на Каймановите острови. Това съобщи пред репортер на Actualno.com съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

Той уточни, че Законът за офшорните компании забранява участие на офшорки в процедура по издаване на лиценз по Закона за енергетиката. По думите му до средата на 2014 г. “КонтурГлобал Марица Изток 3″ е трябвало да промени собствеността си. “Имали са срок от 6 месеца да изпълнят изискванията, но не са го направил и сега лицензът им трябва да бъде отнет”, каза Симеонов.

Възможно е при заварено положение обаче Законът за офшорките да не се приложи. “Какво заварено положение, те са имали цели шест месеца да спазят закона и не се го направили”, каза още патриотът, отхвърляйки тази възможност.

Според закона, чиито автори са депутатите от ДПС Делян Пеевски и Йордан Цонев, фирмите, които не се съобразят с изискванията в шестмесечен срок, трябва да бъдат глобени с отнемане на лиценз, прекратяване на вече сключени договори за концесии, обществени поръчки и др. Симеонов добави още, че се очаква Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да започне проверка на собствеността на енергийните компании. Investor.bg съобщава, че такава проверка вече е стартирана.

Редактор: Ивайло Анев

https://www.actualno.com/business/sobstvenikyt-na-konturglobal-marica-iztok-3-e-ofshorka-news_541006.html

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.