нд. апр. 28th, 2024

Нови правила в отношенията между абонати и енергийни дружества

На дискусия в парламента бяха обсъдени предложения за нови правила, които да улеснят уреждането на проблеми между абонати и енергийни дружества. Участници в срещата се обединиха около мнението, че е незаконно да се налага такса за повторно включване на тока, след като клиентът е платил задълженията си.

Заместник-председателят на комисията по енергетика Явор Куюмджиев обобщи предложенията за промени в Закона за енергетиката, по които се работи.

Да се промени изцяло начинът, по който комуникират в момента крайните клиенти и монополите, особено в случаи, когато сметката за даден период от време надвишава драстично сметка за подобен период от време или предишен. Клиентът да не бъде длъжен да плаща, а доставчикът да бъде длъжен да докаже, че тази услуга е била предоставена.

Когато някой не желае да се съобрази или той си мисли, че неговият електромер, газомер, водомер, топломер не отчита правилно, да бъде много по-лесна процедурата за проверяване. Хората, на които това им се случва, трябва да минат през деветте кръга на ада. За мен е много важно да въведем някакви правила доставчиците на тези услуги да си носят отговорност за качеството на услугата и за евентуално настъпили щети.

От организации на потребителите подложиха на сериозна критика структурата и работата на държавния регулатор.

В проекта за новата наредба за топлоснабдяването отпадна най-важният елемент, това е спазването на температурния график. Трябват радикални мерки.

До 10 дни предстои още една дискусия по направените предложения, преди текстът да бъде внесен в деловодството на Народното събрание.

http://bnr.bg/sites/horizont/Economics/Bulgaria/Pages/1308milusheva.aspx

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post