Мария Капон беше разпитана като свидетел в СГП за плащанията по АЕЦ „Белене“

Председателят на Инициативният комитет „Беля НЕ“ и лидер на Единна народна партия Мария Капон е била разпитана като свидетел в Следствената служба към Софийската градска прокуратура, във връзка с данните, изнесени на вчерашната пресконференция, за фактурирани плащания по спрения проект „Белене“. По време на разговора са били предадени като сигнал и трите фактури на обща стойност над 7.5 млн. лева, издадени от инженер-консултанта по проекта „Уорли Парсънс“. Документите са издадени в периода между септември 2012 г. и 29 май 2013 г.

Проектът за изграждане на втора атомна централа на площадката „Белене“ беше спрян през март 2012 г. с решение на Народното събрание, а през февруари тази година, след проведен референдум, спирането беше потвърдено.

На пресконференция вчера председателите на инициативните комитети, които се обявиха срещу рестарта на проекта „Белене“ – Мария Капон, Иван Иванов от ДСБ и Петко Ковачев от „Зелените“, показаха документи за фактурирани плащания по времето на кабинета на Бойко Борисов и служебния кабинет на Марин Райков. Първата фактура е от 10 септември 2012 г. и е на стойност над 2.8 млн. лева. Втората е от 4 февруари 2013 г. (седмицата след провеждане на референдума) – за 520 000 лв. Третата е за над 4 млн. лв. и е от 29 май 2013 г. – последният работен ден на служебния кабинет и деня на клетва на новото правителство.

„Очакваме отговори и от Борисов, и от Плевнелиев, защото истината е важна за всички“, заяви вчера председателят на Единна народна партия Мария Капон. Днес тя сезира Прокуратурата, за да бъде изяснена не само законосъобразността, но и на целесъобразността на тези евентуални плащания.