сб. апр. 27th, 2024

Ошо: Не можете да победите тъмнината – тя не съществува

i
 
Никога не се безпокойте за негативното. Запалете свещ – и тъмнината ще се разсее. Не се опитвайте да се борите с тъмнината.

Не може да се победи тъмнината, защото тя не съществува – възможно ли е да се борим с нея? Просто запалете свещ – и тъмнината ще си отиде. Забравете за тъмнината, забравете за страха. Забравете за всички негативни неща, които обикновено преследват човешкия ум. Просто запалете една малка свещ на ентусиазма.

Събуждайки се сутрин, ставайте с ентусиазъм и преди всичко вземете решението, че днес ще живеете в пълна радост – и започнете да живеете в пълна радост.

На закуска яжте така , сякаш  Бог е в самата храна, която ядете; Сега закуската става свещенодействие.  Вземайки душ, помнете за Бога вътре в себе си – знайте: вие свещенодействате пред Бога. Сега банята се превръща в храм, а струята вода от крана ви оросява със светена вода.

Ставайте всяка сутрин с непреклонна решителност, с увереност, с по-голяма яснота; обещайте си, че този ден ще бъде безкрайно красив, че ще го изживеете  в пълен размер, и ще изпиете до последната капка.

А вечер, когато си лягате, си спомнете колко красиви неща са се  случили през деня. Самите спомени ще ви помогнат да завършите красиво този ден. Заспивайки, си спомняйте  красивите моменти от изтеклия ден. Сънищата ви ще бъдат красиви. В сънищата ви ще влезе вашият ентусиазъм, аи дори и в сънищата си ще започнете да живеете с нова енергия.

Нека всеки един момент бъде  свещен.

Ошо – Всеки ден. 365 медитации за Тук и Сега

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post