сб. апр. 27th, 2024

7 впечатляващи факти за будизма

В тази статия ще научите 7 интересни факта за религията, в които няма място за Бог.

1. Хората погрешно считат, че будистите смятат Буда за свое божество и му се покланят (извинете за тавтологията). Всъщност Буда е само учител, основал философията за постигане на нирвана, която мнозина погрешно смятат за религия. В будизма изобщо няма бог, а тези, които му се покланят са просто глупави хора, които искат да  вярват в човека на небето, който е създал всичко.

2. Много хора смятат, че всички будисти са вегетарианци, но всъщност не много будисти се придържат към тази диета. Самият Буда никога не е настоявал на вегетарианството, въпреки че го е считал за желателно. Будизмът означава аскетизъм и ядене само на най-необходимото за поддържане на живота в тялото. Някои будисти ядат месо, например, в планински райони, където е трудно да се отглеждат растения.

3. Символът на свастиката, който в момента е знак на фашизъм, е свещен и будистки. Този знак се е появил на изток преди много хиляди години, още преди раждането на будизма. Той символизира слънцето, движението и живота.

4. Будизмът много положително и доброжелателно се отнася към науката и прогреса като цяло, за разлика от повечето други религии. Много будистки монаси потвърждават, че ако науката успее да опровергае и докаже заблудата на вярата, будизмът може да се адаптира към новите догми, защото не смятат философията си за идеална.

5. Будизмът оказва голямо влияние върху работата на западните творци. Будистки  мотиви често се появяват във филмите на Джордж Лукас, както и в „Матрицата“, която гъмжи от идеите на тази философия. Стив Джобс също се е увличал от будизма.

6. Будизмът е много разпространена религия (въпреки че не е религия), но отстъпва на исляма, индуизма и християнството. Точният брой будисти е много трудно да се определи, защото много хора следват това, което следва мнозинството, но те са приблизително 500 милиона.

7. Основното в будизма е собствената му практика на познание. Буда е забранявал на учениците да се доверяват дори на него – човек трябва да научи истината сам.

zen

© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

Човекът на дзен будизма не е свързан с нищо и не отхвърля нищо. Той е облак, който се движи навсякъде, където поиска

Истината за Дзен живее във всеки един от нас. Просто трябва да погледнете вътре и да я намерите там, без да прибягвате до външна помощ. Практиката на Дзен спира всяка…

Още по темата в нашата страница:


© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post