пт. апр. 26th, 2024

Менталното джиу джицу * ще ви освободи от негативните мисли завинаги!

В днешно време повечето хора се сблъскват с изтощителен вътрешен диалог. Но тези психологически войни могат да бъдат избегнати, ако решите да използвате ментално джиу джицу.

Марк Твен с присъщото си чувство за хумор веднъж споделил, че разумът му трябва да е доста потресаващ, ако се отчете фактът, че е трябвало да премине през много битки, за да спре да бъде враг на себе си. И в това има логика. Хората са вечни заложници на собствените си разсъждения, което далеч не винаги е от полза за тях.

Във вашата изоставена вътрешна градина растат такива извинения като „Не мога“, „Какво ще си помислят за мен, ако направя това или го кажа?“ Такива има в изобилие. Да се отървете от тях е много трудно. И причината е доста елементарна: те присъстват в главата ни от много, много дълго време. Негативните мисли са като неприятен спътник в пътуване, на когото сте дали твърде много власт над себе си. Можете обаче да си възвърнете свободата с няколко прости техники.

Джиу джицу е бойно изкуство от Япония, съчетаващо множество стратегии за атака и отбрана. Основната му задача е отказът да се използва каквото и да е оръжие. Японските воини използвали джиу джицу в битки срещу добре въоръжени самураи с тежка броня.

Целта е да принудим противника да отстъпи, без да прибягваме до прекомерна бруталност. Затова се нарича още изкуството да бъдеш гъвкав и мек. Тази техника също е много полезна в борбата с лошите мисли. По-долу разглеждаме трите компонента на менталното джиу джицу.

1. По-малко конфронтация със себе си и повече спокойствие.

Редовно практикувайки медитация, ние неизменно намаляваме броя на негативните мисли, печелим спокойствие и увеличаваме концентрацията си. Една от целите на стратегията е постигане на вътрешен баланс.

Този баланс е предназначен да намали броя на „агресивните“ мисли, включително да се отървете от самобичуването, самокритиката и традиционните мисли като „не мога“ и „не е за мен“.

Един интересен факт. В изследване, проведено от Мичиганския университет, д-р Джейсън Мозер стигна до извода, че по време на борбата срещу негативния вътрешен диалог човек трябва да се обръща към себе си във второ лице. Защото в нашата психологически изтощаваща ни Вселена сме свикнали да говорим със себе си от първо лице. Но ако започнете да използвате формата за второ лице, тогава се появява нов глас, надарен с власт над нас. И този глас има реална способност да променя нещата и да влияе на живота ни.

В случая следните думи и фрази перфектно ще ви помогнат: „отпусни се и се съсредоточи“, „не се колебай и не се критикувай“, „цени всичко, което правиш.“

2. Изкуството да се отървем от излишното.

Смисълът на бойните изкуства не е да наврежда на някого. С тяхна помощ обездвижвате врага, предотвратявайки агресивно поведение срещу вас. Редовните тренировки по ментално джиу джицу също е много полезна стратегия.

Първо трябва да определите кои от мислите в момента не ви носят никаква полза. Например, понякога можете да критикувате себе си твърде много. Но това изобщо не е необходимо да се прави, за да осъзнаете къде сте направили грешка и да станете по-добри. Независимо от това, гласът на вътрешният критик звучи постоянно и често натрапчиво.

В такива случаи трябва да използвате техниката на менталното джиу джицу – да го уловите и да сложите край на неизменното му негативно влияние. Опитайте се да кажете: „Сега е неподходящ момент. Със своите съмнения и унижения ти премина червената линия. Спри да ме критикуваш, когато е неуместно или безсмислено. Сега съм готов да приемам само критики, които ще ми помогнат да науча и да развивам нещо. „

3. Прогонете мислите, които ви карат да страдате.

Тази стратегия изисква решителност. Целта и е проста – да ви избави от безполезни мисли. Разрушаването на идеи, които ви парализират, е също толкова важно, колкото и да се отървете от всичко, което е вредно и пречи на щастието, свободата или емоционалната зрялост.

Но как да прогоним негативните мисли от главата си? Ето няколко предложения:

Определете мислите, които влияят негативно на живота ви.

Борете се с тях, като превръщате фрази като „Не ходи на това интервю, защото няма да те вземат и затова не си струва“, във въпроси: „Имат ли реална причина да не ме наемат?“, „Какъв е проблемът просто да си опитам силите?“ и „Кое е по-лошо: да опитам или да си остана вкъщи в капана на своите страхове и неуверености? “

Отхвърлете, унищожете и заменете.

Забранете на негативните мисли да ви владеят. Вместо това ги заменете със следното: „Отивам на това интервю, ще дам всичко от себе си. Ще ми е комфортно. Вярвам в себе си. Така ще мога да се гордея с това, което направих.“

По този начин, ако редовно следвате тези стратегии, менталното джиу джицу може да се окаже наистина полезно. Насочвайте време и усилия, изграждайки по-уверен и здравословен подход, лишен от ирационални мисли. Това ще ви помогне да развиете по-положително отношение към живота.

източник Cluber

* „Джу джицу“, „Джуджицу“,„Жиу Житцу“, „Джиу Джицу“ са все различен превод на едно нещо. Нещото, по което всички варианти на Джицу си приличат е, че включват движения, заключване или хвърляне на опонента за постигане на резултат.
Джиу джицу е едно от най-древните бойни изкуства в света, известно повече от 2500 години. То възниква във феодална Япония като метод за самозащита срещу въоръжен и брониран противник – защитаващият се е невъоръжен или използва късо оръжие (или подръчни материали). С течение на времето бойното изкуство е било променяно от различни хора според техните специфични нужди.

© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

Боледувате? Можете да се излекувате с „Психологическо айкидо“!

Става дума за хора, страдащи от неврози и психосоматични заболявания (хипертония, язва, инфаркт на миокарда, гастрит, колит, дерматит, бронхиална астма и др ..),   които срещат трудности в общуването. Идеята…

Още по темата в нашата страница:


© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post