пт. апр. 26th, 2024

Има ли човек душа?


В продължение на много десетилетия учените се мъчат над въпроса за съществуването на душата, нейното определение и природа

Теологията и философията твърдят, че душата съществува. Традиционната наука, напротив, отрича съществуването на такова нещо като душа.

Дънкан Макдугъл установява преди повече от сто години, че душата тежи 21 грама. Това заключение той направил след поредица от експерименти.

Експериментът се състоял в претегляне на хора по време на живота им и веднага след смъртта. Така той успял да установи, че веднага след смъртта някъде от човешкото тяло се изпаряват точно 21 грама тегло.

Експериментът е проведен и върху кучета. Теглото им по време на живота и след смъртта не се променило, което означава, че кучетата нямат душа.

Много реномирани лекари обаче опровергаха подобни резултати. Те приписват загубата на тегло на отделянето на течности по време на изпотяване.

В случая с кучетата нещата не са толкова прости. Факт е, че кучетата не се потят, а се охлаждат чрез дишане. Така мненията на експертите се разделиха.

Във философията и теологията душата е това, което стои в основата на живота. Не зависи от материалното тяло на човека. Тялото умира и се превръща в прах, но душата живее.

За мнозина душата е най-важната част от човек. Медицината не дава никакво описание на душата и нейното точно определение. Със сигурност обаче душата винаги е била тясно свързана с човешкия дух.

Някои хора са особено убедени в съществуването на душата. Те твърдят, че душата не само съществува, но и не умира. Така например психологът и философ Реймънд Муди преживял състояние, близко до смъртта, и твърди, че въпреки смъртта на мозъка, той е бил в рая.

Той написа книгата „Живот след живота“, в която описва подробно своите преживявания и тези на хора, които са имали преживявания близки до смъртта.

„Живот след живота“ е продадена в над 13 милиона копия, преведена е на дузина чужди езици и се превърна в международен бестселър, което прави темата за преживяванията близки до смъртта популярна и проправя пътя за много други изследвания.

earth-chronicles


Последвайте ни в Телеграм

© 2022 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2022 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post