нд. апр. 28th, 2024

ЧЕЗ се оплака от Румъния в Брюксел

By energetic авг. 22, 2013 #Румъния

Чешката енергийна компания ЧЕЗ, която е представена и на българския пазар, се оплаква от Румъния в Европейската комисия заради решение, което променя схемата за подкрепа на производството на зелена енергия, съобщава агенция Аджерпрес.

От ЧЕЗ съобщиха в сряда, че са подали оплакване в Европейската комисия от решението на Румъния да отложи отпускането на т. нар. сертификати за зелена енергия, което може да струва на чешката компания до 66 милиона евро годишно.

Румънското правителство реши в началото на юни да намали помощите, които се отпускат за производство на енергия от възобновяеми източници. Според нормативния акт възвръщането на зелените сертификати ще започне от 31 март 2017 г. за хидро и соларните централи, и от 1 януари 2018 г. за вятърните паркове.

Според изчисления на агенция Ройтерс, цитирани от Аджерпрес, заради промените голяма част от приходите на компания ЧЕЗ, идващи от схемата за подкрепа на производството на енергия от възобновяеми източници, ще се отложат до 2018-2020 г. Става дума за около 66 милиона евро годишно.

Наред с това дотогава стойността на зелените сертификати може да падне, а Румъния може отново да промени схемата.

ЧЕЗ управлява в Румъния най-големия вятърен парк на суша в Европа. Компанията смята, че ретроактивната промяна на правилата противоречи на основните принципи на ЕС. В прессъобщение на ЧЕЗ се посочва, че засега възможните загуби не могат да бъдат изчислени, тъй като не е изгубен нито един от издадените сертификати, а те само са били отложени. Въпреки това в чешката компания смятат, че по този начин се нарушава принципа за свободно движение на капитала.

Европейската комисия е съобщила, че следи ситуацията и проучва подобни оплаквания и от други компании, опериращи в сектора на зелената енергия в Румъния. Заключенията на Комисията ще бъдат обявени през есента, е заявила говорителката Марлене Холцнер.

http://www.dnevnik.bg/biznes/2013/08/22/2127335_chez_se_oplaka_v_brjuksel_ot_rumuniia/?ref=rss

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post