пт. апр. 26th, 2024

Европа скоро ще усети властта на газовия ОПЕК

Природният газ има голямо бъдеще, но по-скъп ще започне да става не по-рано от 2014 г., заради рентабилността за индустрията, която дълго време не се забелязваше , счита анализаторът в Deutsche Bank Research, Йозеф Ауер. Той съветва Русия да се съсредоточи повече върху Азия.

Европейският пазар е задръстен с природен газ. Сегашното му пренасищане се дължи на технологичния прогрес и срастване на по-рано изолирани регионални пазари. Ново поскъпване на природния газ няма да започне преди 2014 година.

ЕС трябва да се възползва от този интервал от време за увеличаване на конкуренцията в сектора и по този начин намаляване на общото ниво на цените. Европейските компании, от своя страна, не трябва да отложат инвестициите в газопроводи, подземни съоръжения за съхранение и терминали за получаване на втечнен природен газ. Силно развита инфраструктура, увеличаване на енергийната сигурност на Европа ще и обезпечат комфортна среда за бъдещите преговори с газовия ОПЕК, който в следващите 10-20 години може значително да укрепне.

Енергийният експерт в аналитичния център на Deutsche Bank отбелязва, че през миналото десетилетие до средата на 2008 г. на пазара царува погрешно мнение, за очакван в близко бъдеще недостиг на природен газ в Европа и заплаха за бърз растеж на цените. Сега обаче индустрията навлезе в нова ера. Тъй като Съединените щати драматично увеличиха производството на шистов газ, огромното количество втечнен газ, първоначално предназначен за пазара в САЩ, сега наводняват европейския континент.

Америка в продължение на много години може да се справи без внос на природен газ, но тъй като производственият капацитет за производството на втечнен газ, създаден през последните години, като  този в Близкия изток и Африка, ще покрива Европа, докато частично се ориентира към Китай и Индия.

Йозеф Ауер смята, че нарастващият глад за енергия на азиатските икономически гиганти ще доведе до факта, че от около 2014 излишъкът на газ на европейския пазар постепенно ще намалява. В резултат на това в Европа  се очертава една тенденция към по-скъп природен газ. Въпреки това, подчертава експертът, е малко вероятно това да доведе до възраждане на старите схеми за ценообразуване в сектора, които се основават на свързване с петролните котировки.

Но точно такава схема е в основата на дългосрочните договори между „Газпром“ и вносителите в Западна Европа на руски газ.

Износителите и вносителите повече няма да седнат в една лодка.

Сериозно предизвикателство за „Газпром“ според експерта е опазване на преобладаващите през последните десетилетия  добри отношения с партньорите. Той припомня, че дългосрочните договори с най-големия немски вносител на руски газ E. ON Ruhrgas, са подписани в минало време. „Сега германският партньор вече не може да продава газ на цени, които е принуден да плаща на своя руски доставчик. Затова E. ON Ruhrgas има за цел да осигури най-малко временна отмяна на клаузата за ежегодна доставка на определено количества газ. При това положение, руската страна трябва да защитава собствените си изгоди, да мисли за интересите на своите партньори, без да излага на риск отношенията с тях, „защото днес износителите и вносителите не седят повече в една и съща лодка.“

Друго голямо предизвикателство за Русия Йозеф Ауер смята, че е създаването на „интелигентна маркетингова политика в рамките на газовия ОПЕК.“ В условията на сегашния излишък на газ такава организация, над създаването на която Русия е работила през последните години, е обречена да стане на „беззъба“. Въпреки това, след 10-20 години тя може да започне да играе на възникващите глобални пазара на газ  важна роля. За тази роля трябва да започне подготовката и предварително, казва немският експерт.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post