пт. апр. 26th, 2024

„Атака“ убива с такса зелените централи

Без мотиви, без дебат със сектора, без разчети, през скрит в бюджета текст. Така „Атака“ с подкрепата на БСП и ДПС убива възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). В сряда депутатите от бюджетната комисия приеха такса, с която да се изземват 20% от приходите от производство на електричество от слънчева и вятърна енергия.

Това е поредният случай на граничещо с произвола решение на държавна институция, което не е съпроводено с ясни мотиви или разчети за ефекта от мярката. В края на септември Българският енергиен холдинг предложи да има 30-процентен данък върху производителите на електроенергия от слънчеви централи, а преди няколко дни стана ясно, че правителството готви изцяло нов закон, с който да обложи с 15% приходите на слънчевите и вятърните паркове. Очевидно законовата чернова е била полезна на вносителите на новата мярка, сред които са лидерът на „Атака“ Волен Сидеров и колегите му от същата партия.

Извън коментарите за приемането на тъмно на таксата организациите на инвеститорите в слънчеви и вятърна енергия коментираха, че ще фалират при такова изземване.

Смъртоносната атака

Текстът изникна неочаквано в преходните и заключителните разпоредби на Закона за бюджет 2014 и скоростно беше одобрен от бюджетната комисия на второ четене проекта. Волен Сидеров и група депутати от „Атака“ предлагат в закона за ВЕИ да се въведе такса за ток от слънце и вятър, както тя е наречена от вносителите. Идеята е да се обложат с 20% количествата електроенергия, продадени по преференциални тарифи. Сумата според депутатите ще се удържа и внася в бюджета от Националната електрическа компания (НЕК) като обществен доставчик или от регионалните електроразпределни дружества. Освен това съгласно одобрените текстове токът от ВЕИ ще се продава по префренциалните цени само до ограничени от регулатора ДКЕВР часове. С други думи, ако има повече вятър или слънце през определена година, количеството над квотата ще се продава по базови (разбирай ниски) цени. При некоректно деклариране на дължимите такси може да се стигне до санкции до 15 000 лв., предвиждат депутатите.

Депутатите почти не дебатираха важния текст. Единствено заместник-министърът на финансите Людмила Петкова обясни, че такава такса имало в почти всички европейски държави и дори била по-висока. Което е силно преувеличено по данни на сектора. След заседанието на комисията финансовият министър Петър Чобанов заяви, че предложението на „Атака“ е изненадващо и затова ведомството няма анализ на ефекта от законовата промяна. Според него от чисто фискална гледна точка таксата може да се разглежда като допълнителен буфер.

Не беше и обяснено защо се предлага такса, а не данък, както предвиждаше едно от предишните предложения на управляващите. Обикновено таксата се плаща за извършена услуга (каквато в случая липсва), а размерът й зависи от разходите по предоставянето й (които в случая са 0). Чрез таксата приходите ще отиват в НЕК и доставчиците на ток, а данъкът щеше да влиза в бюджета и нямаше как да финансира държавното дружество. За да е бърз разстрелът, таксуването е вкарано между първо и второ четене на бюджета, а не като отделен законопроект.

Към фалит на цял сектор

От браншовите ВЕИ организации изразиха остро несъгласие с таксата и с начина, по които тя е прокарана в законодателството. „Категорично не приемаме подобно отношение към сектора. Решението е без никакви мотиви, което показва нагласата да се заличи ВЕИ секторът“, смята изпълнителният директор на Българската ветроенергийна асоциация Марияна Янева. По думите й остава неясно защо управляващите предпочитат такива мерки, които в крайна сметка се връщат като бумеранг – пример е спорната цена за достъп до мрежата, която енергийният регулатор въведе преди година за зелените централи и която впоследствие беше отменена от съда. Според Янева правителството трябва ясно да изкаже позицията си по въпроса.

От фотоволтаичната асоциация бяха още по-остри. „Предложението е скандално нарушаване на препоръките на Европейската комисия за избягване на необявени или влизащи в сила със задна дата промени в схемите за подпомагане на вече реализираните ВЕИ проекти“, каза председателят на асоциацията Меглена Русенова. С таксата по думите й грубо се пренебрегва становището на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), която понижи инвестиционния рейтинг на България заради нелиберализирания енергиен пазар и ограниченията върху производството на ток от ВЕИ. „Практически ще фалира един частен и работещ сектор в икономиката и се предвижда държавна помощ за фалиралата и непрозрачно управлявана НЕК. С това решение България бърза да излезе от Европейския съюз.“

Според юриста Костадин Сирлещов от CMS Cameron McKenna решението е за такса, но то всъщност въвежда своеобразен данък. По думите му мярката ще взриви и малкото останало търпение в международните инвеститори във ВЕИ в страната.

По темата работиха още Вера Дениза и Константин Николов

 

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2013/11/27/2191884_ataka_ubiva_s_taksa_zelenite_centrali/

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post