пт. апр. 26th, 2024

Новият слънчев колектор от IBM може да осигури енергия за цялата планета

xsunflower2000a.jpg.pagespeed.ic_.7bSLf09yulСъществуващите технологии за преобразуване на  слънчевата енергия обезпечават използването на много малка част от слънчевия спектър, при това с КПД не повече от  15 % за най-ефективните (и много скъпи) разработки . По-голямата част от спектъра – червена и инфрачервена – не се използва.

Създадената от IBM система с висока концентрация на фотоелектрическа и топлинна енергия (HCPVT) позволява използването на слънчевата енергия в широк диапазон на спектъра на слънчевата радиация, увеличавайки ефективността на използване  2000 пъти . Според разработчиците, в бъдеще те ще са в състояние да повишат  ефективността на безопасното производство на електрическа и топлинна енергия 5000 пъти!

В процеса на „залавяне“ на слънчева светлина допълнително се произвежда опресняване на охлаждащата вода,  така че сравнително малка инсталация може да осигури енергия за цяло селище.

В системата HCPVT се поглъща топлина от стотици миниатюрни слънчеви панели – фотоволтаични чипове . Чиповете събират енергия, а след това се охлаждат с вода, която циркулира по микроканали , така че те са в състояние да  концентрират по-голямо количество слънчева енергия .

Всеки чип с размери  1 х1 cm може да конвертира в слънчев район около 200-250 вата за обикновен осемчасов работен ден. В системата HCPVT охлаждащата вода се нагрява до 90 градуса по Целзий, след това водата преминава през порьозна мембрана на дестилационна система , където се изпарява и опреснява. Такава система може да осигури 30-40 литра питейна вода на квадратен метър в  приемника за ден, а в същото време производството на електроенергия с КПД повече от 25 на сто е около два киловатчаса на ден .

Според Greenpeace , тази технология може да се утвърди като третият по големина източник на устойчиво промишлено производство на електроенергия. Изследване, публикувано през 2009 г. показва, че слънчевата енергия може да покрие енергийните нужди на целия свят. Според изчисленията на Greenpeace , достатъчно е да се използва само два процента от площта на пустинята Сахара.

Този проект е финансиран от Швейцарската комисия за технологии и иновации. Тя предостави  тригодишен грант за 2,400 милиона щатски долара за развитие на технологиите . Прототипите са разработени и тествани .

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post