сб. апр. 27th, 2024

Нямате сили за нищо? Какво е ментално изтощение и как да се справим с него

Ако смятате, че сте достигнали състоянието „вече нямам сили за нищо”, няколко прости съвета ще ви помогнат да се ободрите и да се заредите с енергия

В главата ви не се появяват нови идеи. Всяка работна задача отнема изключително много време и усилия. Дори малките решения са трудни. Най-малката неприятност ви вади от равновесие.

Ако сте запознати с тези ситуации, може би изпитвате ментално изтощение. Ще ви кажем как да го разпознаете и какво да направите, за да се справите с него.

Какво е ментално изтощение и защо се появява?

Това е тежка емоционална и интелектуална умора, поради която човек не може да функционира нормално и се чувства слаб и депресиран. Той има физическа сила да работи, да отделя време на семейството и хобитата си, но му липсват ентусиазъм и решителност. Менталното изтощение може да е един от признаците на прегаряне.

Появява се поради голямо натоварване, стрес, проблеми в работата и в личния живот. Често менталното изтощение може да бъде резултат от депресия, хронични заболявания и безсъние.

Понякога такова състояние възниква, когато всичко в живота на човека по принцип е добре, но просто има много задачи, които изискват вниманието и усилията му и няма време за почивка и възстановяване.

И тогава човекът попада в омагьосан кръг: той няма достатъчно сили да се справи с нещата, те се натрупват, притискат го, той се опитва да се измъкне от тази лавина от задачи и се изтощава още повече.

Как да разберете дали сте ментално изтощени?

Има няколко признака:

Бързо се уморявате.
Лесно се дразните.
Всяка дреболия може да ви разстрои.
Често закъснявате и нямате време за нищо.
Не можете дълго време да се заемете със следващата задача, все отлагате.
Постоянно се чувствате потиснати.
Дори простите дела са трудни, предизвикват страх и паника.
Страдате от безсъние или, напротив, спите много.
Песимист сте по отношение на бъдещето.
Избягвате отговорност, трудно ви е да взимате решения.
Трудно ви е да се концентрирате.

Как да преодолеем менталното изтощение?

Най-очевидното и в същото време най-трудното решение е да си вземете почивка и да си починете. Отложете някои от делата, а останалите делегирайте на някой друг, напишете заявление за отпуск, наспете се добре, променете ситуацията поне за няколко дни. Но това не винаги е възможно. Затова психолозите препоръчват още няколко действия, които могат да облекчат малко състоянието ви.

1. „Изключете“ част от сетивата

Високото сетивно натоварване: светлина, звук, говор, тактилни усещания – могат да бъдат много изтощителни. Опитайте се да премахнете някои от дразнителите и прекарвайте поне няколко минути на ден в тишина и мрак.
Купете затъмняващи завеси за стаята, изключете телевизора, ако не го гледате, не оставяйте музика или радио да звучат във фонов режим, носете слушалки, когато пътувате в метрото.

Това не е радикално решение на проблема, но този подход може поне леко да намали общата умора и раздразнителност.

2. Вземайте по-малко решения

Отложете съдбоносните решения поне за няколко седмици, опитайте се да съкратите по-малките: яжте едно и също ястие за обяд всеки ден, поръчвайте един и същи вид кафе, пристъпвайте към работа по същия начин, подгответе няколко комплекта дрехи предварително, така че сутринта да не трябва да избирате какво да облечете.

3. Съзерцавайте растения

Изследователи от университета в Мелбърн провели малък експеримент. Участниците били помолени да гледат през прозореца съседния покрив, на който имало малка градина. Тестовете показали, че дори след 40 секунди наблюдение, участниците станали по-фокусирани и правили по-малко грешки в обучението си през деня.

Кийт Лий, авторът на експеримента, вярва, че съзерцанието на природата ни помага да се съсредоточим и да поддържаме добро настроение.

Поглеждайте от време на време през прозореца, особено ако оттам се открива живописна гледка, излезте на разходка в двора или на съседния площад.

econet

Последвайте ни в Телеграм

© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post