пн. апр. 29th, 2024

„Не правете деца“: Kомпютърен специалист предупреждава за опасностите от изкуствения интелект

Бившият главен бизнес директор на Google X предупреди слушателите за опасностите от изкуствения интелект в подкаст.

Експертът по изкуствен интелект (ИИ) и бивш главен бизнес директор на Google X Мо Годат вярва, че хората, които все още нямат деца, трябва да се въздържат от разширяването на семействата си, тъй като ИИ продължава да се развива бързо.

Рисковете са толкова сериозни, че като се имат предвид всички други заплахи за човечеството, трябва да се въздържате да имате деца, ако тепърва ще ставате родител“, каза той на водещия Стивън Бартлет в подкаста „Diary of a CEO.“.

Това не е първият път, когато лидери в технологичната индустрия издават подобно предупреждение. По-рано тази година Илон Мъск и съоснователят на Apple Стив Возняк подписаха отворено писмо, в което приканват разработчиците да се въздържат от по-нататъшни иновации за шест месеца, така че индустрията и потребителите да имат време да се адаптират към най-новите разработки в индустрията.

Центърът за сигурност на ИИ също излезе с изявление: „Намаляването на риска от измиране заради ИИ трябва да се превърне в глобален приоритет заедно с други обществени рискове като пандемии и ядрена война.“

Изпълнителният директор на OpenAI, създателят на популярния чатбот ChatGPT, Сам Алтман също предупреди за „екзистенциален риск“.

„Най-голямото предизвикателство, с което човечеството някога се е сблъсквало“

Мо Годат стигна толкова далеч, че да сравни нашата бъдеща реалност с популярни дистопични филми като Blade Runner.

„Никога не е имало толкова перфектна буря в историята на човечеството“, казва Годат.

„Икономика, геополитика, глобално затопляне, изменение на климата, цялата идея за изкуствения интелект е перфектна буря, несигурността никога не е била толкова интензивна. Ако наистина обичахте децата си, бихте ли искали да ги подложите на всичко това?“

Интервюто дойде, след като Бартлет назначи Годат за главен директор по изкуствен интелект в своята маркетингова агенция Flight Story.

„Бях изумен от ролята на технологиите през цялата си кариера и сега сме изправени пред най-голямото предизвикателство, пред което човечеството някога се е изправяло“, казва Годат.

„ИИ е кулминацията на технологичния прогрес и вярвам, че ще бъде безпрецедентен в определяне как ще бъде оформен светът.

„Сложността на цифровия интелект е такава, че той е станал автономен и е нещо, което е достъпно, а не контролирано“, добави той.

„Жизненоважно е да не изпускаме от поглед как да го направим, в противен случай рискуваме да изостанем. ”

 

Последвайте ни в Телеграм

© 2023 30dumi.eu All rights reserved!

Още по темата – във Фейсбук:


© 2023 30dumi.eu All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post