пн. апр. 29th, 2024

Незабележимият фактор, който източва енергията ни всеки ден

Китайска мъдрост

20-годишен младеж дошъл при стария си прадядо и задал въпроса: „Колко приятели трябва да има човек?“ Мъдрият дядо казал: „Иди в градината и намери най-зрелия плод. Вземи го и го донеси. Така истината ще ти се разкрие.“

Момчето изтичало в градината, но всички зрели плодове били твърде високо. Той разбрал какво има предвид дядо му, не можел да го направи без външна помощ, трябвало да се обади на приятел. Повикал съседа, с когото били приятели, качил се на раменете му, но разбрали, че трябват поне още четирима момчета, за да наберат ябълки и круши.

Младият мъж извикал всичките си приятели, те образували вертикални вериги, и така стигнали до всеки клон.

– Разбрах на какво искаш да ме научиш, дядо – казал правнукът. „Колкото повече приятели има човек, толкова по-добре! Заедно можем всичко!“

А дядото се засмял и отговорил:

„Нищо не разбра! Трябва да имаш достатъчно приятели, така че един от тях да се досети да премести стълбата до дървото.“

 

В моята среда има хора, които трябва да общуват с огромен брой хора – обслужващи работници, учители, водачи. Има и такива, които в комуникацията са изключително ограничени от професията си.

И така, първите постоянно се оплакват от умора и изтощение, докато вторите са дружелюбни и весели.

Защо така? Само не говорете за енергиен вампиризъм…

Мъдреците са стигнали до извода, че с възрастта човек иска да прекарва повече време, за да опознае себе си, да чуе себе си, а този, който е принуден да заглушава вътрешния си глас с гласовете на други хора, е дълбоко нещастен.

Малцина са хората, на които можем да кръстим дете или да поверим всичките си тайни. Повечето са приятели, с тях е забавно, но вие постоянно се контролирате: само да не изречете нещо или не нараните с дума, само да не предизвикате гняв и завист. Тежка работа.

Двама приятели решили да отидат на пътешествие, а единият се разболял в навечерието на заминаването. Паднал с висока температура. Обажда се спътникът му и казва: „Пий си лекарството и да тръгваме, нищо не знам! Приятел ли си ми или какво?“.

След този инцидент те не общуват повече.

Връщаме се мислено към притчата.

А ако този млад мъж веднага се бе досетил, че е необходимо да се ползва стълба? Значи може изобщо без приятели? Значи сте достигнали ниво, на което не е нужно да молите никого за нищо, не трябва да викате за помощ?

По правило такива хора не стават отшелници, те стават учени, писатели, художници, композитори, поети и служат на обществото. „Приятелите“, облагодетелстват милиони свои сънародници.

Никола Тесла иронизира:

„Не съм сигурен, че можете да посочите много велики изобретения, създадени от женени мъже.“

Женен означава заобиколен от тълпа: съпруга, деца, роднини. Всеки има нужда от нещо, няма време за пенсия.

Как да генерираме мисли в този режим?

Поговорката, че трябва да имаш 100 приятели, е добра само за млади хора, които опознават света и търсят себе си в него. След 30-40 години общуването трябва да се сведе до минимум, да изградите ограда около себе си, невидима за окото, и човек да излезе извън обсега на телефонни разговори.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post