пн. апр. 29th, 2024

Какви болести предизвиква у жените стресът?

Stressed businesswoman
Stressed businesswoman

Стресовите ситуации влияят негативно на нашето физическо и емоционално състояние. И това грози с появата на различни здравословни проблеми – от нарушения на работата на храносмилателния тракт до  сърдечен удар.

Мнозина се обръщат към лекарите с проблеми, провокирани от стрес. А особено остро реагират на различни неприятни ситуации  жените.

Мъжете винаги по-лесно понасят всякакви неприятности, а жените, напротив, изпитват стрес за дълго време. Женските полови хормони и неврохимичните процеси, протичащи в организма, трябва да предпазват от стрес, но в действителност това не работи достатъчно добре.

Жените се нуждаят от хормона окситоцин, за да поддържат нормалното си емоционално здраве. Произвежда се по време на оргазъм, раждане и кърмене. Като жените, за разлика от мъжете, се нуждаят   повече от антистресовия хормон.

Защо жените са особено чувствителни към стрес?

Пол Роше, лекар и специалист по управление на стреса, твърди, че въздържанието влияе на нежния пол много по-зле. Освен това жените изпитват много по-голям стрес в отношенията си.

Според американски експерти стресът е израз на инстинкта за самосъхранение, но продължителните стресови ситуации застрашават здравето и психологическото състояние на човека.

Основният проблем на съвременния свят е наличието на много дразнещи фактори, в резултат на което човешкият организъм просто не може да издържи натоварването.

Какви заболявания предизвиква стресът?

Последиците от стресови ситуации, особено продължителните, могат да бъдат непредсказуеми. Например, ако една жена едновременно се тревожи за децата, заради отношенията със съпруга си и работата, то  тя може да се сблъска със сериозни здравословни проблеми, включително до нарушение на менструалния цикъл и внезапен косопада.

Човешкият организъм може да реагира на стрес по различни начини, но главно по следните начини:

нарушение в работата на храносмилателния тракт – при жените, неконтролиран прием на храна или, напротив, пълната липса на апетит, са десет пъти по-вероятни, отколкото при мъжете и това се дължи главно на стрес. Такива разстройства се третират като депресия с лекарства, които увеличават производството на хормона на щастието на щастието;

болки в корема – много хора обичат да потискат стреса с далеч нездравословна храна или, напротив, някои отказват да ядат изобщо. В резултат на това поведение човек започва да страда от киселини, синдром на раздразненото черво, подуване на корема и спазми.

Възникват и проблеми с теглото – човек натрупва излишни килограми или силно отслабва;

Кожни заболявания – появата на обриви или петна по кожата често се задействат от стрес;

разстройства от емоционален характер – стресът често е причина за раздразнителност, лошо настроение и депресия. Особеността на женския мозък е в това – способността да крие по-добре гнева и от това могат да възникнат сериозни психологически проблеми поради честото потискане на емоциите. Затова жените са изложени на депресия 2 пъти по-често от представителите на по-силния пол;

нарушение на съня – при нервно напрежение жените имат проблеми със заспиването и сънят им става твърде повърхностен . А здравословната пълноценна почивка през нощта е много важна за организма;

проблеми с концентрацията – стресът затруднява нормалното справяне с домакинските и работните задължения. Особено трудна е ситуацията, при която причината за стреса е работата и жената не може да работи нормално в такава среда;

нарушения в работата на сърцето – при стресови ситуации сърдечно-съдовата система страда (кръвното налягане се повишава, вероятността от развитие на инсулт или инфаркт се увеличава);

отслабване на имунната система – добрият имунитет позволява на организма да се бори с различни заболявания;

онкология – някои медицински експерти смятат, че има връзка между развитието на рак на яйчниците и гърдата със стресовите ситуации. Според статистиката рискът от развитие на онкология е с 60% по-висок при жени, които са преживели трудни събития в живота си, например смъртта на любим човек или развод.

Как да намалим нивото на стреса?

Според психолозите 25% от щастието зависи от това доколко човек може да се справя с негативните емоции. Най-ефективният начин да избегнете силния стрес е да планирате ситуацията, тоест съзнателно да предвидите какво може да ви разстрои и да сведете до минимум емоционалния стрес.

Необходимо е също така:

1. Хранете се правилно – обогатете диетата си с балансирана храна, която ще подобри физическото и емоционалното ви състояние. Прочетете повече за храненето, за храните, повишаващи настроението, и за засилване на имунната система чрез хранене.

2. Занимавайте се със спорт – физическата активност се счита за един от най-добрите начини за справяне със стреса, защото по време на тренировка се произвеждат ендорфини, вещества, които стабилизират емоционалното състояние.

3. Научете се да се отпускате – хората под стрес трябва да се срещат по-често с приятели и да се отпускат повече. Чудесен вариант за жените да стабилизират емоционалния фон е да си спомнят хобитата си, например да плетене, йога, медитация.

Ако живеете в постоянен стрес – научете се да го управлявате. Изучавайте методи за справяне със стреса и ако е необходимо, консултирайте се със специалист, така че негативните емоции да нямат прекалено сериозен ефект върху организма ви.

Econet

© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

Британският психолог Ханс Айзенк: Хората умират не от рак, а от стрес!

Британският психолог, един от лидерите на биологичната насока в психологията, авторът на популярния тест за интелигентност, д-р Ханс Айзенк, публикува статия още през 70-те години, в която представя доказателства, че…

Още по темата в нашата страница:


© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post