пн. апр. 29th, 2024

Не позволиха на робота – адвокат да пледира в съда

Разработчикът на специализирания изкуствен интелект дори беше заплашен със затвор

Джошуа Браудър, главен изпълнителен директор на базираната в Ню Йорк компанията DoNotPay, който наскоро обеща да революционизира съдебната система с пледоария на адвокат с изкуствен интелект в случай, свързан с нарушение на правилата за движение, се отказа от идеята си и беше заплашен със затвор.

Г-н Браудър каза, че след обявяването на плановете за изправяне на ИИ в съда, той е започнал да получава множество заплахи от адвокатски колегии в различни щати – един дори казал, че може да бъде изпратен в затвора за шест месеца.

Дори това да не се беше случило, заплахата от наказателно преследване беше достатъчна, за да се откажа (от плановете)“, заяви ръководителят на DoNotPay.

Журналисти от NPR се обърнаха към адвокатската колегия на Калифорния за коментар, но оттам отказаха да говорят за стартъпа DoNotPay.

С уточнението, че са длъжни да разследват евентуални случаи на неразрешена адвокатска практика.

Първоначално основният продукт на DoNotPay беше безплатен чатбот на платформа с ИИ, който помага за писане на писма и попълване на формуляри по различни правни въпроси.

Тогава възниква идея с участието на ИИ в съдебно заседание: обвиняемият е помолен да носи очила с добавена реалност и аудио слушалки, за да получава подсказки, когато говори. В повечето съдебни зали в Съединените щати използването на такива средства е забранено, така че от триста предложени случая само два се оказаха подходящи. Сега е решено и те да бъдат изоставени.

В резултат на това  Браудър реши да се върне към базовите въпроси, свързани със защитата на потребителите: оспорване на решения за издаване на заеми, намаляване на медицински сметки и анулиране на абонаменти.

Но рано или късно компанията все пак иска да опита силите си в истински процес.

Истината е, че повечето хора не могат да си позволят адвокати. Възможността да се използват инструменти като ChatGPT в съдебната зала ще промени баланса и може би ще им помогне да спечелят дела“, заключи ръководителят на DoNotPay.

 engadget.com

Последвайте ни в Телеграм

© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post