пн. апр. 29th, 2024

Над 4 млн. лева платил служебният кабинет по фактура за „Белене”

Продължават противоконституционни плащания към фирмата консултант по проекта АЕЦ „Белене“, алармираха представители на Инициативните комитети против рестарта на строежа на АЕЦ-а.

На пресконференция Мария Капон и Иван Иванов представиха пред медиите три фактури от различни периоди за плащания към „Уорли Парсънс нюклиър сървисис“. Едната е издадена седмица след референдума за „Белене“ и е на стойност 520 хиляди лева. Другата фактура, за сумата от 4 184 975 лева, е издадена в последния работен ден на служебното правителство. И трите фактури са издадени за „нормален труд и нормални разходи“.

От Инициативните комитети поискаха отговори от настоящия министър на енергетиката Драгомир Стойнев дали той продължава да регламентира подобни плащания и дали тази противозаконна практика продължава при настоящото управление.

Мария Капон поиска всички протоколи по трите фактури да станат публични и обеща, че ще бъдат предоставени на Прокуратурата, за да започне разследване. „Не приемаме бивш или настоящ министър да ни казва, че не е наясно какво се прави с НЕК, защото нейният принципал е министерство на икономиката и енергетиката“, категорична бе тя.

Иван Иванов представи пред медиите Заключение на временната комисия от 2010 година за разследване на управлението на Тройната коалиция, където се казва, че при плащания към консултанта по проекта „Белене“ съществува риск от двойно данъчно облагане и финансови измами поради липса на нови анексии след няколко промени на юридическия статут на консултанта.

Според Иванов фирмата „Уорли Парсънс нюклиър сървисис“ служи за източване на пари от България към неизвестни лица. „Къде са ДАНС и БОРКОР, Цветан Цветанов и Цветлин Йовчев, когато трябва да разследват такива незаконни сделки“, поиска да знае Иванов.
По думите му у нас има паралелна власт в енергетиката, която не се съобразява с никога и нищо.

Представителите на Инициативните комитети против „Белене“ бяха категорични, че най-добрият вариант за бъдещето на ядрената енергетика е седми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Стана ясно, че всяка ядрена централа по света работи по 60 години, а не 30 години, стига навреме да бъдат подменени техническите елементи с изтичащ срок на годност.

http://news.ibox.bg/news/id_1310199194

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post