чт. мар. 28th, 2024

„Дневник“ : Валентин Златев, генерален директор на „Лукойл България“: Премиерът трябва да се научи да играе, ако иска да не губи

Не правя политиката на държавата
„Никога не сме се занимавали с политика. Въпреки всички жълти писания в някои медии и една регионална телевизия никой не може да посочи факт, който говори за обратното“, каза Валентин Златев. Той се разграничи от политическите процеси, които текат в България, заявявайки, че не е искал да участва в политиката. „Да, аз съм познавал всички премиери, но работата ми е „Лукойл“ да работи прозрачно.

Всички твърдения, че управлявам, са долни инсинуации“, каза той. Той обясни, че се познава с премиера Бойко Борисов от 30 години и не може да се отрече от този факт, но това не означава, че има специален режим и отношение към компаниите от групата на „Лукойл“ в България.
„Прочетох някъде, че премиерът твърди, че лъжа на карти. Аз ще отговоря, че той трябва да се научи да играе, ако иска да не губи“, заяви Златев (интервюто е във в. „Труд“ в навечерието на рождения ден на Борисов, 13 юни).

По отношение на скорошните си контакти с Бойко Борисов Валентин Златев заяви, че за последно са разговаряли във вторник към 18 часа по повод  отнетите лицензи и след това не са се чували. „Единствения министър от това правителство, когото познавах, преди то да се сформира, е Вежди Рашидов“, каза още Валентин Златев.

Той посочи, че все още не се е запознал със здравния, образователния и още няколко министри. „Не съм се срамувал от приятелите ми. Фактът, че познавам премиера от 30 години, не означава нищо. Да кажа, че не го познавам ли? Тези спекулации пренасят въпроса извън реалните проблеми“, коментира Валентин Златев и започна да говори за критиките, които групата получава от икономическия министър Трайчо Трайков и бившия премиер, сегашен съпредседател на „Синята коалиция“, Иван Костов.

Попаднах случайно на преговорите за „Белене“
„Не ме вкарвайте в темата „Белене“. Тя просто не съществува и никога не съм бил в нея“, заяви генералният директор на „Лукойл България“.

Името му излезе в преговорите за атомната централа през март. Тогава зам.-министърът на икономиката Марий Косев, който беше ръководител на работната група по финансовите въпроси по проекта „Белене“, обяви, че Златев е присъствал по време на преговорите от руска страна. Самите преговори се проведоха през февруари. По-късно това беше потвърдено от министъра на икономиката Трайчо Трайков и стана ясно, че генералният директор на „Лукойл България“ е бил там като консултант на „Росатом“.

Това стана в разгара на скандала между Трайков и Златев за цените на горивата, който завърши с последно предупреждение от Борисов към Трайков. През май Косев беше уволнен. Мотивите за това останаха неясни, но според него са били „по конюнктурни причини“. Вчера Златев коментира присъствието си на преговорите така: „Бях случайно въведен в залата.“

На 19 март обаче, малко след като стана ясно участието на Златев в преговорите за АЕЦ „Белене“, неговият съветник по медийните въпроси Диана Дамянова коментира пред в. „Сега“ участието му там така:

„Д-р Валентин Златев, доктор на науките, специалист по въпросите на енергетиката, Балканите и България, е участвал като консултант на „Росатом“ в един кръг от преговорите между България и Русия. И именно като такъв специалист ще участва и в началото на април т.г. в българско-руската икономическа комисия, в подкомисията по енергетика отново от руска страна.“

На пресконференцията днес Валентин Златев освен проблемите на „Лукойл Нефтохим“ коментира и отношенията си с представители на сегашното и предишните правителства, политиката и връзката му с АЕЦ „Белене“. Предлагаме цитати от изказванията му по конкретните въпроси.

За отношенията си с премиера:
Не съм се срамувал от приятелите ми. Фактът, че познавам премиера от 30 години, не означава нищо. Да кажа, че не го познавам ли? По никакъв начин това няма отношение към нашата работа. Прочетох някъде, че премиерът твърди, че лъжа на карти. По-добре да се научи да играе карти и да не се оправдава, като пада.

За позициите на бившия премиер Иван Костов и икономическия министър Трайчо Трайков:
Как може да си обясним, че бившият министър-председател Иван Костов, който 2 години е управлявал „Лукойл“ в условията на държавен монопол, в момента е най-големият радетел да се отнема монополът (на рафинерията като единствена в България – бел. авт.). Той лично е подписал с нас договор. И ако министър Трайков съм склонен да разбера защо казва такива неща, по никакъв начин не съм склонен да разбера господин Костов. Аз лично се надявам, че той няма празни места в паметта си. Много искам да го гледам в очите, когато водим този разговор. Ние с него сме водили тези преговори плюс 16 мои колеги и всички въпроси, които той днес ги повдига, ние с него сме ги дискутирали лично. Сега той ги забрави или преследва друга цел сега.

За нелегалния внос на горива:
Въобще на тази тема има много за какво да говорим. Защо казват „дайте да отворим вноса“? При господин Костов половината горива бяха внос. И ако вие си спомняте, той назначи шефа на СДС – София, или зам.-шефа на СДС – София, Будинов за шеф на митница Кулата. И когато ние му занесохме видеоматериала, показващ как се вдигат бариерите и минават цистерни, без никой да ги спира, точно два дни след това в нашия офис бяха хвърлени 2 гранати и първият етаж беше отнесен. Аз не правя внушения, че той е имал отношение. Разбирам неговата носталгия да се отворят границите и да се внася. Разбирам какво означава изказването на министър Трайков „по-добре сива икономика, отколкото никаква икономика“.

За обвиненията на Сергей Станишев, че случващото се в „Лукойл“ е театър“:

Разбирам и уважавам неговата ангажираност с дъщеричката Дара. Разбирам, че той е отделял много време, но не разбирам как за 4 години като премиер забрави как точно се прави планов ремонт и какви решения как и от кого се взимат.

Точно половин час време му е трябвало да загуби, за да разбере, че никакъв планов ремонт не е обсъждан. Никога не съм обсъждал неговите отношения с премиера Бойко Борисов. Очевидно той вижда като приоритет да обсъжда моите отношения с премиера Борисов. Никога по никакъв начин никой от мениджмънта не си е позволявал да устройва театър със съдбата на няколко хиляди човека наши работници. Тези хора, няколко десетки хиляди със семействата си живеят благодарение на тази компания. Да се твърди, че това е театър, е най-малкото непристойно. Тъжно ми е за тази партия, явно там стандартно отношение е театърът.

http://www.dnevnik.bg/pazari/2011/07/28/1130784_valentin_zlatev_generalen_direktor_na_lukoil_bulgariia/?p=0#addcomment

Всичко по темата Лукойл, Златев:

Агенция „Митници“ отне лиценза на „Лукойл Нефтохим“

Златев: Ние сме законопослушни, естествено изпълняваме указанията

Костов: Започва битка за ограничаване и разбиване на господстващото положение на „Лукойл“

Сергей Станишев за отнетия лиценз на „Лукойл”: Това е един добре подготвен театър

„Лукойл“ разчита на 28 юли да възобнови доставките на вътрешния пазар

Трайков: Можем и без „Лукойл“

Срещата Дянков-“Лукойл“ е отменена, рафинерията остава без лиценз

Още 8 дена остават на правителството

Къде е Симеон Дянков?

Златев: Срещата с Дянков беше отменена без мотиви

(В)туби ор нот (в) туби

„Лукойл“ не нарушава закона в България, убеден е Златев

Вагит Алекперов бесен на Валентин Златев, прави екстрена ревизия на рафинерията в Бургас

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post