пн. апр. 29th, 2024

По Франкенщайн: Създаден е изкуствен ембрион от стволови клетки без яйцеклетки и сперма

Разработката е описана от професор Магдалена Зерницкая-Гетц от университета в Кеймбридж и Калифорнийския технологичен институт по време на реч на годишната среща на Международното общество за изследване на стволови клетки, проведена в Бостън, съобщава The Guardian.

„Можем да създадем модели, подобни на човешки ембриони чрез препрограмиране на клетки“, каза професор Зерницкая-Гетц.

Преди това учени от института Weizmann в Израел и екипът на Гетц успяха да отгледат миши стволови клетки в ембрионални структури с биещо сърце, мозъчни клетки и чревен тракт. Оттогава екипите се стремят да постигнат същите резултати с човешки клетки.

Ценността на такива ембриони е, че те предлагат на учените метод за наблюдение на ранния период на развитие, което в момента не е възможно поради ограниченията за използване на естествени ембриони. Съгласно международните разпоредби на учените е разрешено да култивират естествени ембриони в лаборатория само до 14 дни. След това те могат да наблюдават развитието само на много по-късни снимки от бременността.

Според учените синтетичните ембриони са били развити до точка малко над 14-дневния лимит. Според доклада всеки е достигнал точка, известна като гаструлация, когато ембрионът започва да образува различни клетъчни линии. В този момент ембрионите все още нямат туптящо сърце или елементарен мозък.

„Нашият човешки модел е първият модел с три линии на човешкия ембрион, който дефинира амнион и зародишни клетки, клетки-предшественици на яйцеклетки и сперматозоиди“, обяснява авторът на разработката.

Не е известно дали ембрионите могат дори да се развият във фетуси, ако бъдат имплантирани в човешка матка. Други експерименти в различни лаборатории по света, използващи подобни синтетични животински ембриони, не са напреднали отвъд по-ранния етап.

През 2021 г. Международното общество за изследване на стволови клетки заяви, че 14-дневният срок за развитие на ембриони в лаборатория може да бъде отменен при определени обстоятелства, когато няма алтернатива на изследването, експериментът се счита за научно обоснован и ако местните закони и обществеността поддръжка позволяват.

 

Последвайте ни в Телеграм

© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post