пн. апр. 29th, 2024

Освободете се от Мислите, които са реална опасност за здравето ви!

Това, че „всички болести са от нервите“ е известно от незапомнени времена. Съвременните медицински данни потвърждават, че около 60% от хроничните заболявания се развиват поради психологически причини – вредни мисли, емоции, преживявания.

В същото време процесът на протичане на много заболявания зависи само на 15 % от лекарите и лечението, а 85% се определят от отношението ни към проблемите с благосъстоянието и психологически настройки.

Кои органи страдат най-много от най-разпространените мисли и емоции?

Мнение на психиатри:

За вашата метеочувствителност “БЛАГОДАРЕТЕ” на вашата мнителност

Ако не вие ​​самите, то някой от членовете на вашето семейство, роднини или колеги вероятно страда от метеочувствителност. Горещината рязко се сменя с прохлада или обратното, а злощастните, зависими от времето хора, са принудени да гълтат планини от хапчета или да пазят леглото. Ако наблюдавате такива хора, можете да откриете общи черти на характерите им: тревожност, подозрителност, мнителност, честа безпричинна тревожност или безпокойство за дреболии, склонност към правене от мухата – слон. Подобни мисли и емоции, ако човек се поддава на редовно на тях, водят до разстройство на вегетативната нервна система. А проявата на такива разстройства често е свързана с метеочувствителност.

Съвет: за да поставите нервите си в ред при такъв характер, трябва да приемате леки успокоителни през нощта: 25 капки маточина или валериана или половин чаша отвара от жълт кантарион. Сутрин за събуждане – чаша отвара от шипка, тинктура от женшен или китайска лимонова трева ще ви помогнат да се ободрите веднага.

Не се самосъжалявайте!

Кой от нас не е имал трудни моменти, когато изглежда, че целият свят е против нас и ако не съжалите сами себе си, тогава кой друг? Самосъжалението донякъде облекчава тежестта на стреса, потвърждават психолозите. Човек обаче не трябва да се заблуждава: всъщност подобно състрадателно отношение не лекува, а напротив, натрупва напрежение  и всичко негативно в дълбините на съзнанието. А това води до натрупване на вреден стрес (дистрес).

От физиологична гледна точка самосъжалението се отнася към астеничните реакции, при които в организма се произвежда хормонът на слабостта Ацетилхолин. Честите синтези на такъв хормон могат да подкопаят психиката и на фона на продължителен дистрес се развиват неприятни усложнения:

– заболявания на храносмилателната система (главно гастрит и язви на стомаха);

– апатична депресия;

– хипотония (ниско кръвно налягане);

– общо снижаване на имунитета и слаба устойчивост на инфекции.

Съвет: самосъжалението се лекува най-добре, като се грижите за другите. Това може да са членове на вашето семейство, родители, далечни роднини. В такава ситуация доброволчеството ще помогне да се справите със собствените си психологически проблеми – помощ за деца, останали без родители, възрастни хора, изоставени животни.

Агресията вреди най-много на сърцето

Отдавна е забелязано, че агресивните личности с диктаторски характер често съчетават привидно несъвместими черти: излишна строгост и твърдост, взискателност и … сантименталност. Такива хора тероризират другите и освен всичко друго измъчват своите близки. В същото време те отказват да приемат любов, подкрепа и страдат от неразбиране и вътрешна самота. Свикнала да атакува, душата често е уязвима и много зависи от мнението на другите. Трудно им е да намерят спокойствие и обикновено човешко щастие. В допълнение, те абсолютно не знаят как да се отпускат.

Постоянното напрежение, навикът да са готови за битка, уви, не остават без последствие. На първо място атакува сърдечно-съдовата система и особено силно поразява сърцето. Увеличава се рискът от инфаркт на миокарда.

В същото време е забелязано, че сърдечните проблеми често се срещат при хора, които имат точно противоположния характер: добри, слаби и недействени. За разлика от агресорите, такива „зайци“ съчувстват на целия свят, но не се опитват да променят  нищо. Те са смазани от обема на „неизразходваната“ любов, но тяхната неувереност не им позволява да използват това богатство по предназначение. В резултат на това преживяванията им водят до проблеми със сърцето.

Съвет: както на агресорите, така и на тези, които приемат всичко присърце, може да им помогне психоаналитик или работа върху себе си с помощта на книги по психология.

 

© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

 

Дори и вашият най-зъл враг не може да ви навреди повече, отколкото собствените ви мисли

Дори и вашият най-зъл враг не може да ви навреди повече, отколкото собствените ви мисли

9 перли на будистката мъдрост, които помагат за постигане на вътрешен мир Будистките мъдри изказвания излизат извън рамките на религията. Тяхната радикалност и фокусиране върху най-важното, помагат правилно да се…

Още по темата в нашата страница:


© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post