пн. апр. 29th, 2024

Какво съпровожда съзнанието ни след смъртта?

Като оставяме тела, приятели и всичко, което притежавахме, има ли нещо, което да придружава съзнанието ни в следващия живот?

Да, има нещо, което придружава нашето съзнание след смъртта: нашето кармично наследство (семена), което сме създали в настоящия си живот.

Ако сме извършили някое от десетте негативни кармични действия, негативното кармично наследство или кармичния дълг ще съпътства потока на нашето съзнание по време на прехода му към ново раждане. В случай на убийство, грабеж или извършване на развратни действия, негативното кармично наследство, дължащо се на тези недобродетелни действия на тялото, остава в потока на съзнанието.

Ако лъжем, клеветим, сеем раздор, обиждаме другите или клюкарстваме, негативните кармични дългове от тези разрушителни действия достигат до момента на смъртта.

Ако сме алчни, завиждаме на това, което другите имат, желаем им зло или имаме фалшиви възгледи, като си мислим, например, че „няма минали или бъдещи животи“, „няма причинно-следствена връзка“, „няма спасително убежище“ , тогава такива разрушителни действия на ума ще създадат отрицателно кармично наследство, което ще остане с нас и ще повлияе на бъдещите прераждания.

Обратното също е вярно. Ако сме извършили добри действия и се въздържаме от зло, кармичното наследство с такава положителна енергия ще съпътства потока на нашето съзнание и ще създаде по-добри условия в бъдещите животи.

Ако наистина ни е грижа каква е житейската ни ситуация, ще се опитаме по всякакъв начин да създадем положителна карма и да изкореним негативната. Трябва да се стремим да се изчистим от негативните последици по най-добрия възможен начин, като не оставяме и най-малкия кармичен дълг, от който ще трябва да се отървем в бъдещи животи.

Трябва да разберем до какви последици може да доведе до това или онова действие според закона за причинно-следствената връзка. Има история за човек, който е притежавал много добродетели, но бил невъздържан в езика и изключително груб в израженията.

Той обидил другия, като казал: „Ти говориш като куче“. В резултат на това самият той бил принуден да се преражда като куче петстотин пъти. Едно на пръв поглед незначително действие може да има много значим резултат.

И най-малкото положително действие може да има огромно значение. Има история за едно момче, което направило смирено приношение на Буда и се преродил като великия крал Ашока, който построил хиляди будистки монументи и извършил безброй благодеяния.

Ценшаб Серконг Ринпоче I: Следване на Дхарма и избягване на страданието

Последвайте ни в Телеграм

© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post