сб. апр. 27th, 2024

Винаги нарушавайте пет правила и животът ви ще се преобрази

Ако искате да постигнете успех в която и да било област, трябва да нарушавате общоприетите правила. Кои?

Предприемачът Рохит Бхаргава е един от най-влиятелните маркетингови мениджъри в Южна Азия. Той е създал бизнес стратегии за 100 марки, включително Intel, Lenovo, Unilever, Ford, Virgin America. Този човек знае всичко за издигането (включително лично). Бхаргава казва, че ако искате да постигнете успех в която и да е област, трябва да нарушавате общоприетите правила. Кои точно?

1. Придобивайте „безполезни“ знания

Необходими са нови знания и умения, въпреки че може въобще да не са свързани с текущите ви дейности. Може да са полезни някой път по-късно, защото изобщо не знаем как ще се развие животът. Например, когато Стив Джобс е изхвърлен от колежа, той решил да се заеме с калиграфия, за да научи повече за шрифтовете и типографията. Впоследствие, благодарение на това, Macintosh стана първият компютър с вградени шрифтове. В Индия Джобс овладява медитацията и практикува дзен будизма. Именно там, според спомените му, му хрумва идеята за телефон без бутони.

Купувайте непознати списания, гледайте документални филми в YouTube. Информацията, извлечена от тях, може да ви доведе до неочаквани мисли и да доведе до нестандартни решения.

2. Отлагайте

Има ситуации, които изискват бърза реакция, но не всичко, което трябва да направите, трябва да се направи спешно. Затова се опитайте да овладеете изкуството на стратегическото отлагане. Тоест, не бързайте да изпълните задачата, а изчакайте, докато можете да я направите с максимална ефективност. Продуктивните работници осъзнават времето си и отделят време, за да се заемат с неща, които могат да бъдат направени по-късно.

3. Игнорирайте отговорностите си

От време на време излизайте извън обхвата на служебните си отговорности и правете това, което не се искали от вас да правите, но вие сами смятате за важно. Всяка задача има два компонента: самата задача и необходимостта, която я обосновава. Идентифицирайте реалните нужди, приоритизирайте – отделете задачите с най-висок приоритет от второстепенните. Второстепенните задачи могат да бъдат отложени за известно време, като се фокусира върху по-доброто изпълнение на основните.

Предлагайте подобрения, а не просто да правите това, което ви искат, това е основният начин да надхвърлите правомощията си. Възможно ли е да изпаднете в неприятности заради инициативата? Разбира се. Но струва ли си? Бхаргава е убеден, че е така. Ще покажете на ръководството и колегите, че винаги се стремите не само да изпълните дадена задача, но и да предложите най-добрия вариант.

4. Научете се да Забравяте негативния опит

Помнете само позитивните събития. Трябва да се стараем да забравим всички лоши неща, които са ни се случили. Нашата устойчивост и способност да се справяме с трудностите (както и с незначителни трудности) до голяма степен зависят от това колко бързо можем да приемем новите обстоятелства и да започнем да действаме в съответствие с тях. Спрете да мислите как е могло да се случи това и „какво щеше да се случи, ако…“, просто забравете.

След като таим злоба срещу някого или сме преживели поредица от неуспехи, ние сме склонни да преразгледаме тази тема известно време по-късно. За да прекъснете този навик, декларирайте публично, че „всичко това е в миналото“. Поемете ангажимент към себе си никога повече да не споменавате травмиращата ситуация, дори мимоходом. Такъв обет ще се превърне в самоизпълняващо се пророчество за вас: като сте дали клетва да не помните повече досаден епизод, вие самите ще забравите за него по-бързо.

5. Нарушавайте личните граници

Рядко питаме другите за техните емоции: „Защо си тъжен?“, „Разстроен ли си?“. Често си мислим, че подобни въпроси ще предизвикат негативни реакции. Изглеждат прекалено лични, особено когато се задават на работата.

Но понякога, просто като обърнете внимание на нечии емоции, можете да помогнете на човека и той ще усети вашата подкрепа. Споделяйте чувствата си. Най-добрият начин да изградите доверие и да получите искрен отговор е да споделите собствените си емоции и да покажете известна уязвимост.

Колкото по-прями сте, толкова по-вероятно е другите да желаят да се отворят пред вас. И ако сте успели да постигнете откровен отговор, не забравяйте да го изслушате внимателно. Това ще ви помогне да изградите дълбоки и доверчиви отношения с хората около вас.

econet

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post