сб. апр. 27th, 2024

Ошо: Никога никого не питайте кое е правилно и кое не е

Животът е експеримент, в който това трябва да се изяснява

За да разбере какво е добро за него, всеки човек трябва да е съзнателен и бдителен, да наблюдава живота си и да експериментира с него.

Всичко, което носи мир, всичко, което носи блаженство, всичко, което носи спокойствие, всичко, което ви приближава до  безкрайната хармония, е добро.

И всичко, което причинява борба, страдание, болка – е лошо. Никой друг не може да реши вместо вас, защото всеки има свой индивидуален свят, своя чувствителност. Всички сме уникални. Никаква универсална формула няма да помогне. Целият свят е доказателство за това.

Никога не питайте никого кое е правилно и кое не. Животът е експеримент, в който трябва да разберете кое е правилно и кое не. Понякога може да направите грешно нещо, но това ще ви даде подходящо преживяване, от което веднага ще се възползвате. И наградите на този живот не са извън него, нито в рая, нито в ада; те са тук и сега.

Всяко действие води до незабавен резултат. Просто бъдете нащрек и гледайте. Зрял човек е този, който е наблюдавал себе си и е открил кое е правилно и грешно за него; кое е добро и кое е лошо.

И благодарение на факта, че той сам го е открил, той има голям авторитет: дори и целият свят да каже нещо друго, нищо няма да се промени за него. Той има свой собствен опит, на който може да разчита и това е напълно достатъчно.

Ошо

 

Последвайте ни в Телеграм

© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post