пн. апр. 29th, 2024

Мощна техника срещу панически атаки, стрес и хипертония

Често ли се сблъсквате със стресови ситуации, когато кръвното ви налягане се повишава, а понякога имате панически атаки? Едно просто упражнение, основано на диафрагмалното дишане, ще ви помогне да се избавите от това състояние.

Правилното диафрагмално дишане е бърза помощ за вас. Упражнението може да се изпълнява като превантивна мярка или непосредствено преди пристъп на ПА. Но тази техника е малко по-различна от стандартното коремно дишане, тъй като паузата по време на пристъп трябва да се прави не на вдишване, а на издишване, това е важно.

Диафрагмална дихателна техника

Повечето хора дишат с гърдите си и това може да увеличи тревожността им. Успокояващото дишане се извършва само с корема.

Как да дишаме преди пристъп на ПА?

Преди да изпълните упражнението, трябва да заемете удобна поза, препоръчително е да седнете, да изправите гърба си, да допрете корема си с една ръка и да почувствате как започва и да се издига и да се свива при дишане. Вдишването се прави през носа, а издишването през устата.

Запомнете – вдишването трябва да е кратко, но не прекалено рязко, а издишването да е два до три пъти по-дълго, след което трябва да направите пауза. Някои хора не успяват да изпълнят правилно това упражнение и затова техниката не им помага да се справят с паническата атака. За да работи всичко, трябва да спазвате няколко правила:

1. Издишването трябва да е плавно. Ако се опитате бързо да „изтласкате“ въздуха от дробовете си, тогава няма да получите нужния резултат. Опитайте се да се отпуснете максимално, така че белите дробове сами да се освободят от излишния въздух  без много усилия от ваша страна. Трябва да се почувствате по същия начин, както след решаване на трудна задача или след интензивно обучение – когато въздишката се появява неволно, а издишването е, сякаш с облекчение: „охххх, най-накрая …“ Ето как трябва да издишвате, без да се напрягате, при това коремът трябва да е отпуснат, а не да е напрегнат, следете това!

2. Не чакайте пика на ПА. Веднага когато усетите, че състоянието ви се влошава, започнете упражнението. Не бива да чакате, докато съзнанието ви се замъгли, в този момент определено не можете да си помогнете. Не забравяйте, че колкото по-рано започнете да дишате правилно, толкова по-голяма е вероятността техниката да сработи и ще можете да избегнете ПА. Понякога е достатъчно да изпълните пет – шест дихателни упражнения за да предотвратите пристъпа.

3. Изпълнявайте упражнението периодично, дори и да нямате оплаквания. Диафрагмалното дишане е истинска тренировка на организма. Тренирайте колкото е възможно по-често и не бъдете мързеливи, само така ще можете да се справите с проблема и да придобиете увереност в себе си.

В какви други случаи помага дишането с корема?

Диафрагмалното дишане е универсална техника, която може успешно да се приложи не само за спиране на паническа атака, но и в ежедневието, дори и никога да не сте се сблъсквали с такива сериозни проблеми. Предлагаме ви да се запознаете с кратък списък на ситуациите, при които успокояващото дишане може да помогне:

преди да решите важна задача, когато трябва да наберете сили и да направите всичко, което трябва;
преди да отидете на лекар, изпит, интервю, излизане на сцената и други ситуации, които предизвикват вълнение;
по време на спортуване;
по време на изтощителен физически труд;
при високо кръвно налягане;
при обикновени разходки на чист въздух.

Изненадани ли сте от последната точка? Правилното дишане по време на нормална разходка наистина е необходимо, особено ако водите предимно заседнал начин на живот и рядко се разхождате. В този случай може да изпитате виене на свят поради излишък на кислород в организма. Правилното дишане с корема ще възстанови баланса на въглеродния диоксид и кислорода в кръвта и ще се избавите от неприятните симптоми.

Важно! Дихателната гимнастика не трябва да се изпълнява след скорошна операция на органите в гръдната клетка или коремната кухина, при повишена температура и настинки, при сърдечни дефекти, по време на бременност , след скорошен инсулт. Ако почувствате дискомфорт по време на упражнението, веднага го прекратете. Грижете се за себе си и бъдете здрави!

econet

© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

„Синдромът на компютърната шия“: Смартфонът и компютърът предизвикват болести и  стареене на лицето

„Синдромът на компютърната шия“: Смартфонът и компютърът предизвикват болести и стареене на лицето

  Ако човек често седи на компютър или постоянно прелиства лентата в смартфона, то шийният отдел на гръбначния стълб се оказва подложен на голямо натоварване и възниква такъв синдром, като…

Още по темата в нашата страница:


© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post