пн. апр. 29th, 2024

Знаете ли защо умните хора никога не се обиждат?

Как понякога ни се иска да си купим вълшебно хапче за решаване на проблемите, които като снежна топка растат в главите ни. Винаги нещо се обърква и е много трудно да се справим с него, изглежда, че буквално всичко е против нас.

Всичко наоколо от весело се е превърнало в черно-бяло. И отчаяно ни се иска всичко това да приключи по-бързо. Но времето не може да бъде ускорено по наше желание или да скочим директно в светлото бъдеще.

А обидата ни сковава, не позволявайки ни да дишаме с пълни гърди, забулвайки със сива пелена очите ни. Да, много противно чувство. Всъщност всеки може да се отърве от обидата, като разбере същността й, и да заживее безгрижен живот. Това обаче изисква ежедневна, старателна работа. Но си струва усилията.

Как възниква обидата?

Обидата възниква, когато действията на близки до вас хора не съвпадат с вашите очаквания. Наричат ​​ги така: напразни очаквания.
Очаквате, че любимият мъж сам ще разбере, когато имате нужда от неговата помощ и участие, и няма нужда да говорите за това на глас.
Очаквате, че бащата на детето си спомня кога детето има празник в градината / в училище и се обиждате, че е забравил за него …

Очаквате родителите ви да ви помогнат, а те отговарят, че сами са отгледали децата си …
Чакате разбиране от приятел, а той е напълно зает с личните си проблеми …

Има много примери, но във всеки от тях се съдържа неоправдана надежда и в резултат на това – горчиво разочарование. Освен това, колкото по-силно е вашето очакване, толкова по-дълго ще лекувате обидата си.

Как възникват очакванията?

Хората, които често се обиждат, подсъзнателно считат, че всички около тях са им Длъжни.
Съпругът трябва да сервира кафе в леглото и да я носи на ръце …
Децата трябва да се подчиняват на родителите си и да се учат добре …
Приятелите трябва да помагат в трудни времена …

Родителите трябва да обичат и подкрепят децата си …

Познато ли ви е това?

А когато събитията започват да се развиват противно на неговите стремежи, човек изпитва голямо разочарование. Разочарование, за което търси причини извън себе си. Търси и намира! И е малко вероятно в този момент да разбере, че САМ си причинява болка.

Нека да повторим отново: Обиждайки се, вие сами си причинявате болка, очаквайки да получите от другия човек това, което вие самите не сте си дали.

Притча

Веднъж един ученик попитал духовния си учител:

– Учителю, ти си постигнал Божествена мъдрост, винаги си в състояние на пълен покой и добро настроение. Никой не те дразни и не се ядосваш на никого. Научи ме как да стана и аз такъв.

– Добре, донеси ми прозрачна торбичка и картофи.

Ученикът направил всичко, както казал учителят.

-Когато се ядосаш на някого или се обидиш, напише името на този човек върху картоф и го сложи в торбата,- казал учителят на ученика.

-И това ли е всичко, което трябва да направя? – недоумявал ученикът.
-Не, винаги трябва да носиш тази торбичка със себе си, където и да отидеш. И всеки път, когато се обидиш или разсърдиш на някого, трябва да добавяш картоф в торбичката.
– Добре – казал ученикът.

Минало известно време. Торбичката на съвестния ученик ставала все по-тежка и по-тежка. Освен това първите картофи започнали да се развалят и да миришат все по-неприятно.

Тогава ученикът отишъл при учителя си и казал:

– Вече не мога да понасям тази тежка воня. Предложи ми нещо друго.
На което мъдрецът отговорил:

– А нима носиш нещо друго в душата си, когато се обиждаш и ядосваш на хората?

Обиждайки се веднъж, не забелязваш как камък е попаднал в душата ти.

С течение на времето тези камъни стават все повече и повече. Постъпките се превръщат в навик, навикът се превръща в характер, който поражда зловонни пороци. Дадох ти възможност да разгледаш всичко това отстрани. Мисля, че друг път ще се замислиш дали имаш нужда от още един камък … Обидата е само в главата ти. Научавайки се да освобождаваш главата си от тази гнила воня, ще станеш истински щастлив човек.

esotericblog

© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post