нд. апр. 28th, 2024

Вгледайте се в начина, по който човек се смее и … ще видите душата му!

Погледайте как се смее човек. И веднага ще ви стане ясен. В този момент той ще стане себе си, ако смехът му е искрен. Но не толкова често хората се смеят от сърце. А маниерният, изкуствен смях или грубият кикот отблъскват веднага. Докато искреният смях обяснява структурата на човешката душа. И обяснява много неща в живота.

На една ресторантска маса седеше възрастна жена, цялата в бръчки. И в диаманти. Внимателно отряза хлебчето, държейки настрани малките си пръсти, и започна да маже с масло. Стара жена в бяла рокля.

А до нея  един също такъв древен старец, също сбръчкан, вероятно   на деветдесет години. Отпиваше по глътка вода от чашата, гледаше безучастно с помътнелите си от старостта очи. Имаше кафяви петна по напълно плешивата си глава. Лошо е да си стар, предполагам. Тъжна гледка.

Изведнъж очите на стареца пробляснаха и той каза нещо на старата жена. Тя се разсмя. Не, тя се смееше като малко момиченце, тихо, но направо се тресеше от смях. Явно старецът успешно   бе  се пошегувал. И тя започна да се смее от сърце, до сълзи, изпускайки и ножа, и хлебчето на масата.

Започна да размахва ръцете си от смях и да бърше сълзите си. А старецът отново повтори успешната шега, предано и радостно гледайки своята смееща се жена. И той започна да се смее. Смееше се с цяла уста, но не с противен смях, и не шумно. Така те се смеха и ставаха все по-млади и по-млади пред очите на всички…

Стана ясно защо  я обича. Стана ясно колко красива и енергична е тя; все още красива и енергична. И всички гледаха тази двойка и също се усмихваха. Хубаво е да гледате, когато някой искрено се смее.

А това, че старецът случайно пръсна вода от устата си, като се смееше, не бе нищо. Оказа се още по-смешно, жена му се разсмя още повече. И тогава той я хвана и я целуна по навик, просто така, по навик. А тя погали плешивото му и петнисто теме. Това е любов и разбиране, когато хората се смеят заедно.

Смехът сега лекува болести. Наистина лекува. Човек започва да умира морално, когато спре да се смее от сърце. Когато няма на кого да се смее и вече не вижда смешното. Всичко е сиво, тъжно и печално.

Докато хората се смеят заедно, всичко е наред между тях. И в телата им всичко е наред. Този, който ни разсмива искрено удължава живота ни и повишава имунитета ни. И засилва психологическата ни защита.

Не в изкуствената професионална усмивка е истината, еликсирът на здравето и дълголетието е в искрения смях. В способността да виждаш смешното и да се смееш от сърце. Докато тази способност не е загубена, всичко може да се коригира и поправи. И може да го поправи този, който умее да се смее.

Но такива хора са малко. И е толкова приятно да видиш смеха на щастлива двойка. Това е тайната на щастливия брак и дългата връзка. Способността да се смеем заедно и да се разбираме …

Анна Кирянова

© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

Здравен хороскоп: Как , според астролозите, знаците на зодиака могат да се преборят със стреса?

  Астролозите са направили съответните изчисления и ви подказват как можете да се справите със стреса според вашия зодиакален знак:   Риби – Медитация Всичко възвишено е в центъра на…

Още по темата в нашата страница:


© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post