вт. апр. 30th, 2024

Дянков няма да намалява цените на горивата

By energetic апр. 7, 2012

Няма варианти на този етап да бъдат намалени цените на горивата на национално ниво, обяви днес в Хасково министърът на финансите Симеон Дянков. Вицепремиерът каза, че е против предложението да отпадне биодобавката, както и против идеята за мораториум на цените. По думите му, всичко това са временни мерки. Биодобавката е изискване на Европейския съюз, което трябва да се изпълнява, посочи Дянков.

Той определи биодобавките като полезни и екологични, защото по този начин се подпомага секторът на земеделието.

Припомняме, че в петък министърът на икономиката Делян Добрев каза, че ако добавката за биодизел бъде премахната, цената на горивото може да падне с 5 ст. за литър.

Ден по-рано, на среща с Добрев, шефът на Лукойл Валентин Златев също предложи няколко мерки за намаляване на цените. Опцията за отхвърления от Дянков мораториум беше сред тях. Златев обяви също, че са готови да поемат нулева цена за преработка на нефт.

Въпреки тези предложения, Дянков днес бе категоричен, че няма възможност също така да бъдат намалени и цените на горивата.

Няма как да намалим или да отпадне и акцизът, дори и временно, защото ние сме дори под минимума, изискван от ЕС, отбеляза още финансовият министър.

http://business.actualno.com/news_383048.html

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post