пн. апр. 29th, 2024

Иран: Ще добиваме по 4 милиона барела петрол дневно, дори ако цената падне до $20

By energetic дек. 5, 2013 #цена

В сряда   Иран и Саудитска Арабия влязоха в открит конфликт по повод увеличаване на производството на петрол , пише Financial Times. Иран иска да увеличи производството на петрол, въпреки факта, че ОПЕК остави непроменени производствените цели за следващата година – на ниво от 30 млн. барела на ден .

Петролният картел контролира една трета от световния пазар на петрол. ОПЕК е един от малкото източници със  свободен капацитет и следователно има значително въздействие върху цените.

Но ОПЕК сега трябва да се справя с растежа на производството на петрол в Съединените щати, както и на амбициите на Ирак и Иран – тези двама членове на картела, искат да увеличат производството на петрол , въпреки целите на групата.

Техеран е вдъхновен от споразумението за ядрената програма, която правителството сключи със западните страни преди 10 дни. Сега властите се надяват, че те ще бъдат в състояние да се спазарят и за пълно премахване на санкциите , наложени на страната. Иран се надява да бъде в състояние бързо да увеличи производството от сегашното ниво от 2,7 милиона барела на ден . Ирак също така планира да увеличи производството през следващата година с 1 милион барела на ден – до 4 милиона

Иранският министър на петрола Бижан Зангане във Виена в сряда заяви, че страната е готова да отприщи ценова война – да увеличи производството на петрол , дори ако цената падне.

„Ние ще достигнем 4 милиона барела на ден, дори ако цените на петрола паднат до $ 20“ – каза Зангане. Другите членове на ОПЕК ще трябва намалят производството в подкрепа на цените на пазара, когато на него се върне Иран.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post