нд. апр. 28th, 2024

И замириса на… пари

By energetic апр. 22, 2016 #пари
evroЗамириса на пари. На мнооого пари. Не милиони. Какви ти милиони? Кой тук още брои милионите за пари въобще. Замириса на милиарди. При това не един или два. По цели 5 милиарда на година ни чакат, които да разпределяме за социални дейности. Че и газ ще има да продаваме. И петрол. Усещате ли мащаба на сияйните бъднини, дето са на хоризонта? Не! Е, как така?
Премиерът Борисов и министърът на енергетиката Теменужка Петкова, че и заместникът й Жечо Станков, вече три дни не са на себе си. Разказват в захлас де що видят микрофон за предстоящия проучвателен сондаж в блок „Хан Аспарух“. Не могат да се нарадват на големия кораб, който бил разглобен заради Босфора, пък сетне сглобен. Повтарят еуфорично технически параметри за дължината и височината му, количеството специалисти и прочие.
Между всякаквата информация, с която ни обливат, говорят откровени глупости. Борисов се размечта за милиарди, които да разпределя. Министър Петкова обяви, че проучването е реална крачка в диверсификацията.
Зам.-министър Станков каза, че намерим ли газ, това ще доведе до определяне на пазарна цена на синьото гориво. И още, че ще се пробиват „дънни ядра на около 6000 м“. И други глупости наговориха, и обещания на едро дадоха, все едно и газът, и петролът вече са факт. Но те не са. Дори и да бъдат открити, между 5 и 10 години са нужни, за да се стигне до добив.
А междувременно, докато политиците ни омайваха със сладки приказки, „Булгартрансгаз“ пусна обществена поръчка за ремонт на току-що обновените за милиони газокомпресорни станции. Целта е интегриране на нискоемисионни газотурбинни агрегати.
Ами сменените нали бяха точно такива? Или може би не? Нови бяха само двигателите, а турбините докарани втора ръка след командировка на висш чиновник до екзотична дестинации. Мирише на пари. На мнооого пари.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post