сб. апр. 27th, 2024

Москов с три обвинения за ваксините. А за отпечатъците кога?

mosko-600x300Здравният министър в оставка Петър Москов получи три обвинения от прокуратурата. Те са свързани с бартера с ваксини извършен с Турция, разкри говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.
Москов е привлечен като обвиняем в съучастие със заместника си Адам Персенски. От техните действия са настъпили значителни вредни последици както от имуществен, така и от неимуществен характер.

Нарушавайки законовите процедури министър Москов е приел дарение от Турция. В разрез със законовите регламенти МЗ е заплатил ДДС върху 200 хил. броя ампули и разходите по доставката на ваксините. 323 хил. лева са настъпилите имуществени последици от действията на Петър Москов.

Неимуществените вреди за държавата са в това, че Петър Москов е създал недоверие у гражданите относно ваксинирането на деца.

Второто обвинение на Петър Москов е свързано с т.нар. износ на ваксини. Дарението, което е направила българската държава е трябвало да отговаря на българските закони. С действията си обаче Москов е ощетил и държавното дружество „Бул Био”.

Третото престъпление, в което Петър Москов в момента се обвинява е за безстопанственост, каза още Арнаудова.

„Обвиненията на прокуратурата са единствено и само във връзка с финансовите параметри на даренията с Турция.“ заяви Москов. По думите му има още едно обвинение във връзка с производствен процес в „Бул Био“, несвързано с дарението с Турция. „Т.е. окончателно да се ликвидира всяка една спекулация, нито едно от обвиненията, нито е част от обвиненията е във връзка с качеството, навремеността и адекватността на ваксините, свързани с дарението“, добави той.

http://nbox.bg/scandal/item/39337-moskov-s-tri-obvineniya-za-vaksinite.html

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post