ср. май 1st, 2024

Емоционалността всъщност е маска на глупостта

motsii

Глупостта много често си поставя тази маска. Глупавият човек, в отговор на упреците за лошо поведение, заявява: „Аз съм емоционален човек!“ Става дума за такива негативни емоции като гняв, страх, безпокойство, страдание.

Психолозите отдавна са установили, че дефицитът на информация и неспособността да се оцени ситуацията, предизвикват силни отрицателни емоции както у умните, така и у глупавите хора.

Но умният човек прави изводи от своите неуспехи, придобива опит, и следващия път същата ситуация става обикновена за него и отрицателни емоции не възникват, тъй като нещата са ясни, дори и не всичко да е наред.

Необходимо е да се действа и тогава енергията, вложена в емоциите, се превръща в действие. У глупавия човек тя се проявява като избухливост или раздразнителност.

Само един избухлив глупак излива емоциите си върху другите, а раздразнителният ги сдържа, насочва ги навътре в себе си и дори се гордее с това: „Всичко у мен ври и кипи, но аз се контролирам“. Това е най-лошият вид психологическа подготовка. След като човекът поумнява, той става по-спокоен не само външно, но и вътрешно.

Интелигентният човек емоционален ли е? Да, много. Само че всичките му емоции влизат в действие! Той прилича на плавателна река, чиято повърхност е гладка, а вътре в нея е дълбоко.

Силата на течението и се усеща, когато влезете в реката. Ето защо умните хора не са много забележими. Емоционално глупавият човек, прилича на планински поток, който пръска водите си (като избухва) или има големи прагове и камъни (раздразнителност). Но във всеки случай неговата река не е плавателна.

И още една аналогия, отразяваща връзката между ума и чувствата. Умът трябва да се разглежда като тръба за емоциите. Ето защо емоционалният човек трябва да има още по-широка тръба на интелекта, отколкото слабоемоционалния.

Тогава всички емоции ще влязат в действие. А когато човек се занимава с нещо, той има само една емоция и освен това тя е  положителна – емоция на интереса. Тогава той постига успехи, а емоциите му от широката тръба на високата интелигентност се изливат в безкрайния океан на радостта.

И може би, Ларошфуко не е бил съвсем прав като е казал, че „умът на глупаците винаги е в сърцето“? Много от тях се страхуват да станат умни, защото си мислят, че   ще станат безчувствени сухари. Напразни страхове. Напротив! Само един интелигентен човек може да се наслаждава, и колкото повече интелект, толкова по-високо ниво на удоволствие.

Автор : Михаил Литвак

Маски и слабости на мъжете от зодиака

Вижте зад какви маски се крият мъжете от различните зодиакални знаци и какви  слабости имат. Овен Неговите маски: създава впечатление за “истински мъж”; открито дружелюбен; твърдо ръкостискане; смелост до безразсъдство;…

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post