пн. апр. 29th, 2024

odЗа наблюдателя вие може вече да сте мъртви

Ще умрете много просто. В началото тялото ще предаде сигнал на мозъка за критичното си състояние. Няма значение дали ви е блъснала кола или сърцето  е отказало от старост.

Мозъкът ще изключи всички вторични процеси, така че да задейства максимални ресурси в последната битка.  Ще преминете  в състояние, което ви е познато като сън.

За наблюдателя вие вече може да сте мъртви. Тъй като сърцето може да е спряло в този момент.

Но процесите в мозъка продължават. Там вие сте живи. И сънувате сън. Много ярък –  защото мозъкът се опитва да спаси тялото и действа на  пълни обороти. Може би, това ще бъде най-яркият сън в живота ви.

Толкова ярък, че целият свят около вас, може би,  вече е сън.  Сън в умиращия мозък.

Вие няма да знаете, че умирате. В този сън може да има ужаси или блаженство. Зависи от това как сте живели, какво сте „зареждали“ в мозъка си.

Заради този момент не си  е струвало да   грешите, не си е струвало да живеете в подлости и страхове. Точно в  този момент  ще попаднете в личния си ад или рай. Временно.

След това сънят ще свърши. Заедно с ресурсите, които са поддържали мозъка. Този момент за вас няма да съществува. Невъзможно е да го почувствате, както е  невъзможно да почувствате и  момента, в който сте престанали да сънувате.

А после какво?

Никой не  знае. Но има нещо, в което мнозина вярват.

Вярват, че съзнанието, нашето чувство за себе си,  не е в нас самите. Може и така да е.  Гравитацията сформира тялото ни, но не е създадена от него. Ние сме в гравитацията, а не тя в нас.

Също така, съзнанието не може да не се създава от нашето тяло. Може да сме в съзнанието, като в огромен океан.

И тогава след смъртта ще престанем да се чувстваме като песъчинка. Усещането за нас самите   ще остане, но сега то ще бъде целият свят.

Като капка, която е попаднала в  океана, и в същия миг е станала океан. И Това ще бъде последното убежище на нашето усещане „Аз  съществувам“.

К. Жваневски

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post